MojWindows

Vstavaná Windows 10 aplikácia Fotografie sa v najbližších mesiacoch dočká niekoľkých nových funkcií a vylepšení. Informoval o tom portál WinBeta s odvolaním sa na svoje dobre informované zdroje blízke vývoju. Microsoft sa má zamerať primárne na zabudovanie inteligentného vyhľadávania a pridanie pokročilých funkcií pre úpravu fotografií. Spomínané vyhľadávanie má byť inšpirované tým, ktoré momentálne využíva služba OneDrive.

Používatelia by v rámci svojej galérie mohli jednotlivé fotografie vyhľadávať na základe osôb, ktoré sú na nich zachytené. Rovnako tak aj na základe miesta, kde boli fotografie zachytené. Okrem toho budú môcť pridávať značky (tagy) a vyhľadávať na základe nich. Hlavnou myšlienkou za novou funkciou je používateľom poskytnúť prehľadnejší prístup k fotografiám. Aplikácia bude disponovať aj funkciou automatickej analýzy fotiek. Získa tak potrebné informácie ako tvár osoby alebo metadáta o mieste vytvorenia. Pomocou nich fotky následne automaticky roztriedi do určených kategórií podľa toho, ako si to praje používateľ. Aplikáciu tak napríklad „naučí“, kto je konkrétna osoba a aká zložka alebo album jej prislúcha. Triedenie na základe tváre nie je žiadnou novinkou. Napríklad taká aplikácia Google Picasa ňou disponuje už roky. To, či používateľ bude tento automatizovaný proces využívať je len na ňom. Bude mať aj možnosť úplne ho vypnúť.

facial-recognition

Microsoft sa má pozrieť na zúbok aj možnostiam úpravy fotiek. Pribudnúť majú rôzne filtre a efekty, ako aj možnosť kresliť priamo na otvorenú fotku. Táto možnosť má byť dostupná rovnako aj pre mobilné zariadenia. Ako to už býva zvykom, ako prví do kontaktu s novinkami prídu testeri zapojení do programu Windows Insider. K bežným používateľom by mali doraziť ako súčasť veľkej aktualizácie Redstone.

Zdroj: WinBeta

19.03.2016

+