MojWindows

Nakoľko sa čoraz častejšie začali objavovať informácie o dostupnosti Windows 10 Mobile u niektorých zahraničných operátorov, obrátili sme sa aj na tých slovenských. Pýtali sme sa aká je momentálna situácia ohľadom dostupnosti Windows 10 Mobile pre zákazníkov na Slovensku. Operátori mali totiž doteraz vždy pod palcom aktualizácie pre zákaznícke zariadenia, pričom ich dôkladne testovali a schvaľovali. Práve aktualizácia zo systému Windows Phone na Windows 10 Mobile má byť poslednou, pri ktorej budú mať operátori ešte hlavné slovo. Ďalšie aktualizácie systému bude môcť Microsoft vydávať priamo.

Zo strany O2 by sa podľa oficiálneho vyjadrenia jednalo o špekulácie, a bolo nám odporučené obrátiť sa priamo na Microsoft. Telekom sa vyjadril v podobnom duchu: „Uvoľnenie aktualizácií pre slovenských zákazníkov je primárne otázkou dodávateľa.“ Operátor Orange uviedol, že aktualizácia na Windows 10 Mobile mu zatiaľ nebola sprístupnená.

O vyjadrenie sme požiadali priamo aj Microsoft, ktorý by mal aktualizáciu sprístupniť pre smartfóny predávané mimo siete operátorov. Boli sme aj zvedaví, čo nám povie k situácii s operátormi. Dostali sme však len všeobecné vyjadrenie.

„Momentálne pracujeme s výrobcami zariadení a mobilnými operátormi s cieľom otestovať Windows 10 Mobile na existujúcich Windows Phone 8.1 zariadeniach. S distribúciou Windows 10 Mobile sa začne začiatkom tohto roka, pričom bude zverejnený oficiálny zoznam všetkých podporovaných zariadení.“

Vo svetle týchto informácií to vyzerá tak, že zatiaľ čo budeme od jednotlivých zahraničných operátorov o aktualizácii počuť čoraz častejšie, na Slovensku si ešte nejaký ten piatok počkáme.

17.01.2016

+