MojWindows

Viceprezident dizajnu v spoločnosti Google, Matias Duarte, sa na sociálnej sieti vyjadril na adresu nového operačného systému Windows 10 výrokom, že „Windows 10 je len Windows XP s plochým dizajnom“. Taktiež sa vyjadril, že Windows 10 funguje tak isto ako XP verzia 10 rokov dozadu.

Duarte je známy hlavne ako hlava „Material Design“ nového dizajnového jazyku, ktorý Google odhalil spolu s operačným systémom Android 5.0 Lollipop. Zatiaľ, čo tieto dve veci zožali len pozitívnu odozvu, Microsoft si na plecia naložil ešte viac v podobe vízie operačného systému, ktorý bude fungovať na viacerých platformách. Duarte sa neskôr vyjadril na adresu Windows 10 vľúdnejšími slovami:

Nevadí mi ako Windows 10 vyzerá. Som sklamaný z toho, že funguje presne ako Windows XP. Rozumiem, že táto vlastnosť je robená pre masy, nie pre mňa.

Toto je však presne to, čoho sa väčšina používateľov dožadovala odkedy na trh prišiel Windows 8 s oveľa zložitejším rozhraním a bez klasického Štart menu. Bývalý šéf divízie Windows v spoločnosti Microsoft dokonca v dôsledku tejto záležitosti asi aj prišiel o prácu, pretože používatelia tvrdili, že Windows 8 bol veľkým odklonením od jednoduchého dizajnu Windows 7 a XP. Nezabúdajme však, že pokým sa Duarte sťažuje na plochý dizajn, Microsoft bol práve tým prvým, kto si prisvojil  dizajnový jazyk, ktorý Google a Apple až teraz zakomponovali do svojich operačných systémov.

Zdroj: neowin

04.11.2015

+