MojWindows

Operačný systém Windows 10 je kombináciou toho najlepšieho, čo už poznáme z predošlých systémov a prináša aj inovatívne novinky, ktoré vytvárajú intuitívne prostredie prospešné pre používateľa.  Preto sme sa v našej redakcii rozhodli, že vás zoznámime s týmto novým systémom bližšie v niekoľkých častiach seriálu Spoznávame Windows 10.

Našou prvou zastávkou bude jednoduchý úvod, v ktorom si predstavíme veci, ktoré robia Windows 10 univerzálnym a použiteľným na každej platforme.

Prispôsobiteľné Štart menu

windows-10-start-menu

Po nevydarenom experimente so Štart menu v operačnom systéme Windows 8, ktorý spôsobil negatívnu odozvu u používateľov si Microsoft povedal, že im to vynahradí v ďalšej verzii a musíme zhodnotiť, že nesklamal. Štart menu si totiž teraz môže každý používateľ prispôsobiť podľa svojho gusta. Môže ho ľubovoľne zväčšovať alebo zmenšovať, pridávať rôzne dlaždice, ktoré takisto môžu meniť svoju veľkosť, ba dokonca je používateľovi umožnené vytvárať skupiny dlaždíc pre zlepšenie prehľadnosti. S niečim podobným sa tiež stretneme na mobilnej platforme Windows 10 Mobile. Takisto je možné v nastaveniach Štart menu zvoliť aj ktoré zložky sa budú zobrazovať a ktoré nie.  Nové Štart menu je teda akýmsi hybridom medzi Windows 7 a 8.1.

Windows Store

Obchod s aplikáciami nie je žiadnou novinkou, keďže sa už objavil pri predchádzajúcej verzii operačného systému Windows 8.1, no tvorí neoddeliteľnú súčasť systému, a preto nechýba ani v prípade Windows 10.

windows-store

Vyhľadávanie

Vyhľadávanie je pripnuté na paneli s úlohami a poskytuje používateľovi výsledok vyhľadávania z aplikácií, nastavení, obchodu s aplikáciami, dokumentov a v niektorých prípadoch aj z webu.

vyhladavanie

Centrum akcií

Centrum akcií poskytuje veľmi dobrú manipuláciu s funkciami, ako Wi-Fi, Bluetooth, či šetričom batérie.  Funkcie sa dajú meniť podľa toho, ktoré používateľ najčastejšie používa. Nápadne pripomína centrum akcií, ktoré používa mobilná platforma Windows Mobile. Je prehľadné a dokonca zobrazuje systémové upozornenia, či správy zo sociálnych sietí.

action-center

Microsoft Edge

Microsoft Edge predstavuje nový webový prehliadač, ktorý nahradil dlhoročne používaný a nechválne známy Internet Explorer. Ide o inovatívnu súčasť operačného systému Windows 10, pretože obsahuje funkcie ako Web note, Reading view, Hub, či hlasovú asistentku Cortana. Pomocou vlastnosti Web note môže každý používateľ vytvárať poznámky priamo na webe a následne ich zdieľať so svojimi priateľmi. Reading view vám zase pomôže s prečítaním ľubovoľného článku bez toho, aby vám prekážali rôzne reklamy a iné rušivé elementy.

edge-1

edge-hub

Hub je zase funkcia, ktorá má v sebe zabudovanú históriu a obľúbené  stránky, ktoré ste navštívili a takisto ponúka prehľad stiahnutých dokumentov. Okrem iného tu nájdeme aj Reading list, ktorý má v sebe zabudovaný zoznám článkov, ktoré si používateľ plánuje prečítať alebo ich už prečítal.

edge-reading-view

edge-web-note

Toľko z dnešnej časti seriálu Spoznávame Windows 10. Nabudúce sa bližšie pozrieme na nastavenia účtov a všetkých vecí, ktoré sú s týmto procesom spojené.

Ďalšie časti série Spoznávame Windows 10 :

1. časť Spoznávame Windows 10 – Úvod

2. časť Spoznávame Windows 10 – nastavenie účtu, emailu a kalendára

3. časť Spoznávame Windows 10 – Aplikácia Xbox

4. časť Spoznávame Windows 10 – pripojenie

5. časť Spoznávame Windows 10 – prispôsobenie a nastavenie

6. časť Spoznávame Windows 10 – Continuum a dotykové ovládanie

7. časť Spoznávame Windows 10 – Aplikácie a oznámenia

23.09.2015

+