MojWindows

Nokia už tradične prináša zariadenia pre všetky cenové a výkonnostné kategórie. Rozdiely medzi jednotlivými modelmi sú ale čím ďalej, tým menšie. Dôkazom toho je aj Nokia Lumia 630. Tá svojou cenovkou konkuruje najdostupnejším smartfónom na trhu, no špecifikáciami a výbavou dokáže naplniť potreby aj náročnejších užívateľov. My vám prinášame našu detailnú recenziu novinky od Microsoftu.

Balenie – niekde sa šetriť muselo

Nokia Lumia 630 prišla zabalená vo veľmi elegantnej a kompaktnej krabici. Jej rozmery naznačovali, že sa vo vnútri nebude skrývať veľa prekvapení a tak to aj bolo. Po vytiahnutí vnútornej časti krabice sa naskytol pohľad na samotné zariadenie. Pod ním sa nachádzala nabíjačka s výstupom 750 mA s pevne vstavaným káblom s microUSB koncovkou. Potešilo nás, že kábel na nabíjačke je oveľa dlhší, ako pri väčšine moderných zariadení a jeho plochý tvar aj pomerne dobre bránil zamotaniu. Nič ďalšie sme ale v krabici nenašli, no to najpodstatnejšie sa skrývalo práve v samotnom smartfóne.

Konštrukcia a dizajn – zaujme na prvý pohľad

Ihneď po vybalení telefónu z krabice sme mali dojem, že máme v rukách oveľa drahšie zariadenie. Plastový kryt nepôsobí vôbec lacno, práve naopak. Je veľmi elegantný a matné prevedenie je veľmi príjemné na dotyk, pričom vôbec nezachytáva odtlačky prstov. Nokia Lumia 630 má rozmery 129.5 x 66.7 x 9.2 mm, vďaka čomu sa neradí medzi najväčšie smartfóny. So 4,5-palcovým displejom však nepatrí ani medzi žiadnych drobcov. Výrobcovia si podľa všetkého nelámali hlavu s hrúbkou rámiku okolo displeja. Pri zariadení tejto cenovej kategórie to však môžeme prepáčiť a napriek všetkému je ovládanie novej Lumie jednoduché aj pomocou jednej ruky.

nokia -6

Prednej strane smartfóny dominuje už spomínaný 4,5-palcový LCD displej s ClearBlack technológiou. Ta sa postará o výborné podanie čiernej farby, čo sa odráža aj pri vypnutom displeji, kedy je naozaj náročné rozoznať plochu obrazovky od čierneho rámika. Nad displejom nájdeme logo Nokia, nad ktorým sa ešte nachádza mriežka reproduktoru pre hovory.

nokia -2

Zadná strana smartfónu je tvorená krytom, ktorého okraje sa nachádzajú okolo celého zariadenia a prechádzajú aj do prednej strany. My sme mali k dispozícii zariadenie v bielej farbe, vďaka čomu bol vytvorený veľmi pekný kontrast s čiernym rámikom displeja. Na zadnej strane nájdeme v strede hore šošovku fotoaparátu, ktorá nenápadne vystupuje nad okraj krytu. V strede smartfónu sa nachádza ďalší nápis NOKIA, tentokrát v režime na šírku. Vpravo dole nájdeme ešte výrez v kryte pre hlavný reproduktor. Ovládacie prvky sú rozmiestnené tradične po stranách telefónu. Hore sa nachádza 3,5-milimetrový vstup pre slúchadlá a dole v strede micro USB vstup pre nabíjačku a pripojenie k počítaču. Na pravej strane je približne v strede umiestnené tlačidlo napájania, nad ktorým sa nachádza tlačidlo pre ovládanie hlasitosti. Trochu zamrzí neprítomnosť hardvérovej spúšte fotoaparátu, ktorá si našla miesto aj v lacnejších zariadeniach, no v tomto prípade si užívatelia budú musieť vystačiť so softvérovým tlačidlom na displeji.

nokia -4

nokia -5

Tlačidlá na Lumii 630 sú veľmi solídne a nemali sme s nimi žiaden problém. Na rozdiel od krytu sú vyrobené z lesklého plastu, no ich stláčanie je veľmi pohodlné a bezproblémové. Celý zadný kryt zariadenia je možné odobrať. Pod ním nájdeme batériu s kapacitou 1830 mAh a slot na Micro SIM kartu a microSD pamäťovú kartu. Telefón pôsobí veľmi elegantne a konštrukcia zariadenia je na vysokej úrovni. Po niekoľkých dňoch používania sme si ale všimli nepríjemné prehýbanie zadného krytu na jednom mieste, ktoré je spojené aj s tupým zvukom. Ten je ale takmer nepočuteľný a existuje iba pri určitom dotyku. Okrem toho je ale konštrukcia zariadenia skvelá a závidieť ju môžu novej Lumii aj oveľa drahšie modely iných výrobcov.

Displej – nižšie rozlíšenie neprekáža

Nokia Lumia 630 ponúka 4,5-palcový LCD displej s rozlíšením 480 x 854 pixelov, čo znamená hustotu približne 218 ppi. Táto hodnota je v dnešnej dobe podpriemerná a určite by sme ocenili HD rozlíšenie. Pixely na zariadení je vidieť takmer vždy, no oveľa viac nám prekážal nedostatok grafických a ovládacích prvkov, ktoré sa zmestia na obrazovku. Kvôli tomu je potrebné neustále posúvanie gestom v aplikáciách či pri prezeraní internetových stránok.

nokia -1

Kde ale Nokia Lumia 630 zaostáva v rozlíšení, tam do dobieha veľmi peknými farbami. Tie sú na novej Nokii veľmi svieže a živé a hoci reprodukcia farieb nie je vždy najsprávnejšia, poteší veľmi hlboká a sýta čierna, ktorou môže Lumia 630 konkurovať aj zariadeniam s AMOLED displejmi. Na druhej strane, biela farba bola očividne zafarbená dožlta, čo bolo viditeľné najmä v e-mailovej aplikácii. Okrem toho, pri pohľade zdola bolo vidieť aj presvitanie podsvietenia pod hornou hranou displeja, čo môže na niekoho pôsobiť rušivým dojmom.

Jas displeja je tiež na veľmi dobrej úrovni a spolu s ním aj čitateľnosť na priamom slnku. Trochu zamrzí neprítomnosť funkcie automatického jasu, ktorá je ale aspoň sčasti kompenzovaná rýchlym nastavením v paneli s notifikáciami, pomocou ktorého je možné meniť jas obrazovky v troch krokoch – nízky, stredný a vysoký. My sme vo väčšine prípadov používali stredné nastavenie a vo veľmi jasnom prostredí sme mali nastavený vysoký jas, no čitateľnosť bola aj vo veľmi jasných podmienkach na vysokej úrovni a ovládanie telefónu nebolo žiadnym spôsobom skomplikované.

Treba však podotknúť, že žiaden z týchto nedostatkov výrazne neovplyvňoval používanie Nokie Lumie 630. Nadpriemerné pozorovacie uhly a výborný jas robia z tohto smartfónu ideálneho spoločníka aj do vonkajších priestorov a vďaka sýtym farbám ponúka nová Lumia dostatok možností aj pre prácu s multimédiami. Ak ešte vezmeme do úvahy naozaj dostupnú cenu, za ktorú sa Lumia 630 predáva, naozaj sa nemáme na čo sťažovať.

Výkon a pamäť – Windows Phone zvládne bez problémov

Operačný systém Windows Phone je už dlhšiu dobu známy tým, že na jeho výborné fungovanie nie je potrebné množstvo výpočtovej sily. Dôkazom tohto tvrdenia je aj Nokia Lumia 630. Tá ponúka štvorjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 400 taktovaný na 1,4 GHz, doplnený o grafický čip Adreno 305 a 512 MB pamäte RAM. Najmä nízka kapacita pamäte RAM nám robila obavy, no už po prvých dňoch s Lumiou 630 bolo zrejmé, že problémy s výkonom mať nebudeme.

wp_ss_20140909_0001

Telefón si bez problémov poradil so všetkými bežnými úlohami, ktoré sme počas nášho testovania vykonávali. Väčšina náročnejších aplikácií má priamo v popise vo Windows Phone Store zobrazenú informáciu o tom, že aplikácia potrebuje pre fungovanie minimálne 1 GB pamäte RAM. Takýchto aplikácií ale, našťastie, nie je až tak veľa a my sme na našu Lumiu nainštalovali všetky tituly, bez ktorých sa počas dňa nedokážeme zaobísť. Optimalizácia systému Windows Phone 8.1 je naozaj na veľmi vysokej úrovni a každou ďalšou aktualizáciou je systém ešte plynulejší. My sme sa nestretli so žiadnym nepríjemným spomalením zariadenia či sekaním v aplikáciách alebo v systéme. Všetko bežalo bezproblémovo a aj keď si vieme predstaviť rýchlejšie načítavanie niektorých aplikácií, takto dostupnému zariadeniu to vieme odpustiť. Pri prepínaní medzi aplikáciami v rámci multitaskingu sme tiež občas narazili na opätovné načítavanie aplikácie, no to bolo väčšinou rýchle a zážitok z používania smartfónu nám to nekazilo.

Multimédia – poradí si bez problémov

Nokia Lumia 630 určite nie je primárne zameraná na prácu s multimédiami. Napriek tomu si s nimi veľmi ľahko poradí a nesklame ani v tomto smere, najmä, ak berieme do úvahy cenu tohto šikovného zariadenia. Napriek nízkemu rozlíšeniu poslúži Nokia Lumia aj pri prezeraní videí a obrázkov, či iných multimediálnych súborov. Horšie to je pri textových dokumentoch, keďže malé rozlíšenie neumožňuje pohodlné čítanie, na ktoré sme zvyknutí pri zariadeniach s jemnejším displejom. Kvôli tomuto nedostatku sme boli ochudobnený aj o zážitok z prehliadania webových stránok. Nová Lumia si s nimi poradila bez problémov po výkonnostnej stránke, no naraz bolo možné zobraziť naozaj iba málo obsahu.

wp_ss_20140825_0022 wp_ss_20140825_0021

Lumia 630 nemala ale žiaden problém s prehrávaním hudby. Vstavaná aplikácia má svoje vlastné výhody, no my sme radšej siahli po alternatíve v podobe Spotify. Aplikácia populárnej streamovacej služby prešla v poslednom období výraznými zmenami aj na platforme Windows Phone a teraz môžu počúvať neobmedzené množstvo skladieb zadarmo aj majitelia mobilných zariadení s operačným systémom od Microsoftu. S videami si zasa poradí ďalšia vstavaná aplikácia, ktorá ale ponúkne iba základné funkcie. Lumia 630 ale ani nie je určená pre náročných užívateľov a domnievame sa, že predinštalované riešenia budú pre väčšinu majiteľov tohto zariadenia dostačujúce.

wp_ss_20140825_0011 wp_ss_20140826_0001 wp_ss_20140826_0002

Potešil nás aj hlasný reproduktor pre multimédiá, ktorý je ale umiestnený na zadnej strane zariadenia. Na prvý pohľad sa pritom môže zdať, že ide o miniatúrny reproduktor, čo ale nie je pravda. Hoci otvor v kryte je naozaj malý, po odobratí zadného krytu sa naskytne pohľad na pomerne veľkú mriežku reproduktoru. Zvuk z neho je naozaj veľmi silný a hlasný, no kvalitou veľmi neohromí, najmä pri vyššej hlasitosti. S Nokiou Lumiou 630 sa ale nemusíte báť o to, že by nebola dostatočne hlasná a že by ste nepočuli telefón vyzváňať vo vrecku či v taške.

Operačný systém – Najnovší Windows Phone v plnej kráse

Nokia Lumia 630 je jedným z prvých zariadení, ktoré sa predáva s predinštalovaným systémom Windows Phone 8.1. Na trhu je už ale nejakú dobu a za ten čas bola uvoľnená aj oficiálna aktualizácia pre ďalšie smartfóny s Windows Phone. Stále však ide o jedno z najdostupnejších zariadení, ktoré slúži ako ideálna vstupenka do sveta mobilného OS od Microsoftu.

wp_ss_20140825_0001 wp_ss_20140825_0002 wp_ss_20140825_0003

Telefón teda prichádza so systémom Windows Phone 8.1. Ten je oproti svojim predchodcom vylepšený takmer v každom smere a hoci na Slovensku nemôžeme využívať všetky jeho výhody, niektoré novinky sú naozaj užitočné. Do systému bola konečne pridaná možnosť nastaviť si vlastné pozadie na domovskej obrazovke. To síce kvôli dlaždiciam nie je úplne viditeľné, no čoraz viac aplikácií ponúka priehľadné dlaždice, vďaka čomu je možné vidieť väčšiu časť z pozadia a prispôsobiť si tak zariadenie podľa vlastných predstáv.

wp_ss_20140825_0004 wp_ss_20140825_0005 wp_ss_20140806_0001

Ďalšou užitočnou novinkou je aj Centrum oznámení, ktoré zobrazíte potiahnutím prsta z hornej časti obrazovky. Tu sa vám zobrazia všetky vaše aktuálne upozornenia podobne, ako je to v operačnom systéme Android a iOS. Okrem toho máte k dispozícii aj niektoré základné ovládacie prvky, ako pripojenie k Wi-Fi, Bluetooth, skratku pre fotoaparát a ikonku pre nastavenie jasu displeja. Nájdeme tu ešte aj skratku pre všetky nastavenia telefónu, vďaka čomu je prístup k nastaveniam jednoduchší, ako doposiaľ.

wp_ss_20140825_0016 wp_ss_20140825_0017 wp_ss_20140825_0013

Novinkou je aj aplikácia Live Lock Screen, pomocou ktorej je v novej verzii Windows Phone možné prispôsobiť si uzamykaciu obrazovku podľa vlastných predstáv. Na výber je niekoľko štýlov uzamykacej obrazovky, pričom nastaviť si môžete aj vlastný obrázok pozadia. Skvelou pridanou hodnotou k štandardnému systému Windows Phone sú aj aplikácie od Nokie. Veľmi rýchlo sme si obľúbili aplikáciu Nokia Camera, pomocou ktorej je fotografovanie veľmi jednoduché a praktické. K dispozícii sú aj ďalšie aplikácie na úpravu fotografií a videí Nokia Cinemagraph a Nokia Creative Studio, ktoré dokážu aj z Lumie 630 spraviť výkonný multimediálny nástroj.

Medzi najvydarenejšie aplikácie ale patria s určitosťou HERE Maps a HERE Drive+. Bezplatná navigácia od Nokie patrí medzi špičku na trhu a smartfónu pridáva množstvo pridanej hodnoty. Počas nášho testovania sme si celkom nedokázali zvyknúť na HERE Maps a oveľa radšej by sme využívali Google Maps, ale tie spolu s ďalšími službami od Google nie sú pre Windows Phone k dispozícii.

To je zároveň náš najväčší problém so systémom Windows Phone. Jeho používanie je naozaj zábavné a vo Windows Phone Store sme našli množstvo užitočných aplikácií. Ocenili sme najmä to, že vývojári sa snažia vytvárať aplikácie, ktorých dizajn má podobné črty. Vďaka tomu je docielená celistvosť systému, čo na Androide stále chýba. Neprítomnosť služieb Google bola pre nás ale veľkou prekážkou. Pridanie Google konta nám aspoň zabezpečilo rýchly a jednoduchý prenos kontaktov, ako aj pridanie gmail adresy do mailovej aplikácie. Problém sme ale mali so službou Hangouts, pre ktorú existujú iba alternatívne aplikácie, ktoré nesplnili naše očakávania.

Chýbajú aj všetky ďalšie služby od Google, prípadne k nim existujú veľmi nevydarené alternatívy tretích strán, ktoré majú množstvo chýb. Ak ale patríte medzi fanúšikov služieb od Microsoftu, tak si v systéme Windows Phone 8.1 prídete na svoje. Predinštalované aplikácie Office, Outlook či OneNote fungujú veľmi dobre aj na takto dostupnom zariadení.

wp_ss_20140825_0017 wp_ss_20140825_0015 wp_ss_20140825_0013

Medzi naše obľúbené predinštalované aplikácie patrí určite Počasie. To ponúka rovnako pekné prostredie, ako aplikácia pre Windows 8.1 a spolu s množstvom užitočných informácií patrí medzi najkrajšie aplikácie s počasím spomedzi všetkých platforiem. S obľubou sme využívali aj vstavanú aplikáciu Podcasty, ktorá ponúkla všetky základné funkcie, aké by sme v podobnej aplikácii hľadali. Menšie výhrady máme voči vstavanej aplikácii Fotografie, ktorá ponúka iba veľmi obmedzené množstvo funkcií. Hoci svoj účel plní, podobné aplikácie na smartfónoch so systémom Android sú oveľa viac prepracované.

Celkovo hodnotíme naše skúsenosti so systémom Windows Phone 8.1 kladne. Počas testovania sme obdržali aj aktualizáciu s novou verziou systému, ktorá okrem iných noviniek priniesla aj možnosť vytvárať priečinky na domovskej obrazovke. Túto možnosť sme s radosťou využívali aj my a ešte viac sme tak dokázali prispôsobiť Lumiu 630 našim predstavám. Najväčším nedostatkom v systéme Windows Phone 8.1 je podľa nás absencia služieb od Google. Chápeme konkurenciu na trhu mobilných zariadení, no väčšiu podporu týchto služieb by sme s radosťou privítali my a spolu s nami zrejme aj mnohí ďalší užívatelia. Ak si ale tento nedostatok odmyslíme, tak Windows Phone ponúka naozaj viac, ako sa môže zdať. Nájdeme tu väčšinu populárnych aplikácií, ktoré používame aj na iných platformách, vďaka čomu je prechod jednoduchší. Vylepšenia a novinky v najnovších verziách systému posúvajú Windows Phone stále ďalej a možnosťami a funkciami sa WP neustále doťahuje na Android a iOS.

Konektivita a komunikácia – bežných užívateľov nesklame

Nokia Lumia 630 prichádza vybavená tradičnými prvkami komunikácie a pripojenia. V dnešnej dobe nijako nezaostáva za konkurenciou a vo svojej triede sú prítomné možnosti pripojenia štandardom. Nájdeme tu možnosť pripojenia k GPRS, EDGE, sieťam HSDPA s rýchlosťou do 21 Mbps a HSUPA s rýchlosťami do 5,76 Mbps. Nenájdeme tu pripojenie k LTE ani NFC, no na bežnú prácu s telefónom sú ponúkané možnosti dostačujúce.

Lumia 630 ponúka aj Bluetooth v4.0 a Wi-Fi 802.11 b/g/n. Hoci nejde o najbohatšiu výbavu, pomocou tejto Lumie sa pripojíte k drvivej väčšine Wi-Fi sietí ako aj iných bezdrôtových sietí. S pripojením sme počas nášho testovania nemali žiadne problémy, dokonca pripájanie k známej Wi-Fi sieti prebieha rýchlejšie, ako na mnohých drahších smartfónoch. Bezproblémové bolo aj telefonovanie, keď hlas z druhej strany bol čistý a hlasný a žiadne nedostatky nezbadala druhá strana ani na našom hlase. Počas nášho testovania sme nezachytili ani žiadne problémy s pripojením, dokonca môžeme v tomto smere označiť Lumiu 630 za bezchybnú, teda aspoň čo sa týka nami testovaného kusu.

Fotoaparát – prekonal naše očakávania

Nokia Lumia 630 obsahuje fotoaparát s rozlíšením 5 MPix s veľkosťou senzora 1/4“. Na prvý pohľad tieto údaje nepôsobia najpresvedčivejšie, no smartfóny Nokia majú už dlhú tradíciu a skúsenosti s veľmi kvalitnými fotoaparátmi. Boli sme preto zvedaví, ako si v tomto smere poradí telefón, ktorý v ostatných smeroch ďaleko prekonal naše očakávania. Už po prvých zhotovených záberoch bolo jasné, že nová Lumia nesklame ani v tomto smere. Vo veľkej väčšine prípadov boli obrázky plné farieb a poskytovali aj dobrú úroveň detailov. Musím sa úprimne priznať, že kvalita fotografii ma veľmi milo prekvapila a pozitívne ohlasy vyvolala aj u mnohých známych, ktorým som fotografie zhotovené Lumiou 630 ukázal. Kvôli nižšiemu rozlíšeniu neboli fotografie také pekné pri zobrazení na veľkom displeji počítača, ale stále si zachovali veľmi dobrú úroveň detailov.

Ako sa ale dalo očakávať, fotoaparát na takto dostupnom telefóne bude mať určité obmedzenia. Tie sa prejavili najmä pri makro snímkach, keď ani pri veľkom úsilí nebolo možné zaostriť na predmet nachádzajúci sa blízko snímača. Na druhej strane, Lumia 630 nesklamala ani v zlých svetelných podmienkach, keď aj bez prítomnosti blesku dokáže vytvoriť použiteľné fotografie. Prirodzene, hladina šumu na týchto snímkach je oveľa vyššia, ako pri fotení za denného svetla, no objekty si zachovávali svoje farby a celková kvalita týchto obrázkov bola postačujúca.

To isté platí aj o videu, ktoré je s Lumiou 630 možné natáčať v maximálnom rozlíšení 720p pri frekvencii 30 fps. Testovacie video ale ukazovalo dostatok detailov a veľmi pekné farby, ako aj pomerne čistý zvuk vzhľadom na rušné prostredie ulice, v ktorom bolo video zhotovené. Celkovo sme s fotoaparátom na Lumii 630 nadmieru spokojní a myslíme si, že v tejto cenovej kategórii sa bude Lumii 630 hľadať konkurencia iba veľmi ťažko.

Batéria – lepší priemer, no nabíjačku majte po ruke

Nokia Lumia 630 obsahuje batériu s kapacitou 1830 mAh. To je pri použitom hardvéri viac, než dostatočná hodnota a pred testovaním sme si od výdrže na jedno nabitie sľubovali veľmi veľa. Skutočnosť sa ale nie úplne stretla s našimi očakávaniami, no napriek tomu sme s výdržou batérie nemali žiaden problém.

Veľmi dobre je na tom Lumia 630 najmä z hľadiska stand-by režimu, kedy sa vybíja naozaj pomaly a nočný odpočinok bez prísunu elektrickej energie znamenal vždy stratu iba niekoľkých percent kapacity batérie. Cez deň sme zasa bez problémov vydržali s telefónom pracovať na jedno nabitie. Žiaľ, nenašli sme žiadnu aplikáciu, ktorá by merala, ako dlho bol zapnutý displej. Na základe hodnoty tohto ukazovateľa pri práci s iným telefónom ale môžeme odhadovať, že sa to pohybovalo v rozmedzí od 2 do 2,5 hodín. Za ten čas sme využívali telefón na najrôznejšie úlohy, ako práca s internetom, aplikáciami, sociálnymi sieťami a fotografovanie. Náročných užívateľov poteší aj fakt, že batéria v Lumii 630 je vymeniteľná a v prípade potreby ju môžete jednoducho vymeniť za ďalšiu a pracovať tak s telefónom oveľa dlhšie. Aj bez toho ale väčšina užívateľov vydrží s telefónom pracovať jeden celý deň a pri trochu menšej záťaži zvládne Lumia 630 fungovanie aj počas dvoch celých dní.

Záver

Nokia Lumia 630 nie je telefón, ktorý by nadchol náročného používateľa. Takmer v žiadnom smere nie je dokonalá alebo najlepšia. Na druhej strane, v tejto cenovej kategórii je veľmi ťažké nájsť jej konkurenciu, a to sa netýka iba platformy Windows Phone. Lumia 630 môže pôsobiť ako referenčný smartfón pre Windows Phone 8.1, no v skutočnosti sa v nej skrýva oveľa viac a predinštalovaný Windows Phone 8.1 je iba bonusom. Nová verzia systému je značne vylepšená a obsahuje množstvo noviniek, ktoré posúvajú operačný systém od Microsoftu na úroveň blížiacu sa k dvom najväčším mobilným platformám. Musíme ale uznať, že Android a iOS sú stále vpredu, no Windows Phone je určite na dobrej ceste. Dôkazom toho je aj nová aktualizácie pre WP 8.1, ktorá prináša ďalšie vítané zmeny a novinky. Nokia Lumia 630 je podľa nás určená pre štandardného užívateľa dnešnej doby. Poskytne dostatok výkonu pre bezproblémové fungovanie aplikácii, pekný displej pre prácu s multimédiami a fotoaparát vhodný na každodenné fotenie. Najviac ale zaujme cenou, ktorá sa v slovenských e-shopoch začína už na úrovni 120€.

+ Cena

+ Výkon

+ Displej

+ Fotoaparát

+ Elegantný dizajn

– Systém má stále svoje muchy

– Konštrukcia vŕzga na určitom mieste

Za zapožičanie zariadenia ďakujeme e-shopu agora

16.09.2014

+