MojWindows

Pred niekoľkými dňami sme vám priniesli informáciu o tom, že aktualizácia pre systém Windows Phone 8.1 prinesie niekoľko nových funkcií a vylepšení. Išlo pritom iba o predbežné informácie, ktoré sa ale teraz potvrdili. Microsoft plánuje aktualizáciu sprístupniť budúci týždeň a tá prinesie veľa nových funkcií.

Veľkou novinkou je pritom rozšírenie dostupnosti hlasového asistenta Cortana aj za hranice USA. V Číne a Veľkej Británii bude dostupná Cortana v beta verzii, no hlas neprevezme od Jen Taylor, ako je to v prípade americkej verzie. Microsoft uvádza, že hlasový asistent bude prispôsobený každému regiónu, v ktorom bude prístupný a bude sa tak líšiť vo všetkých častiach sveta. Cortana sa vo forme alfa verzie dostane aj do Kanady, Indie a Austrálie. Zaujímavosťou je, že v Číne bude mať Cortana aj iný dizajn. Symbol tváre aj s očami je trochu odlišný od klasického znázornenia hlasového asistenta Microsoftu a bude dostupný exkluzívne pre Čínu.

cortanachina

V jednotlivých krajinách bude Cortana tiež poskytovať odlišné údaje, špecifické pre danú oblasť. V Číne sa užívatelia vďaka Cortane dozvedia aktuálne informácie o znečistení ovzdušia či o miestnych televíznych programoch. Vo Veľkej Británii Cortana poskytne výsledky zápasov futbalovej Premier League, informácie z londýnskej burzy a aj časy a meškania prostriedkov hromadnej dopravy. V Kanade, Indii a Austrálii si budú musieť užívatelia vybrať britskú alebo americkú verziu, a teda nebude Cortana plne lokalizovaná pre tieto oblasti.

livefolders

Po vizuálnej stránke je novinkou možnosť vytvárať priečinky. Táto funkcia je v systémoch iOS a Android už veľmi dlho a majitelia zariadení s Windows Phone ju určite privítajú. Vďaka nej bude možné preniesť dlaždice jednoducho na seba a vytvoriť tak priečinok, ktorý na domovskej obrazovke zaberie menej miesta a vylepší organizáciu aplikácií. Microsoft tiež vylepšil dlaždice pre Windows Phone Store a Xbox Music. V aplikácii Správy bude po novom možné označiť a preposlať viac správ súčasne a užívatelia si po novom budú môcť nastaviť aj to, o koľko sa posunie alarm pri odložení budíka.

Ďalšie zmeny v novej aktualizácii sa týkajú pripojení. Pribudli nastavenia pre VPN pri pripojení k Wi-Fi hotspotom. Vďaka aktualizácii bude možné používať Bluetooth na push notifikácie, čo je funkcia vitálna pre použitie inteligentného príslušenstva k smartfónom. Okrem toho Microsoft priniesol aj podporu pre funkciu Quick Charge, čo je vlastne zrýchlenie nabíjania batérie zariadení s podporovanými procesormi Qualcomm. Nokia Lumia 1520 a Nokia Lumia 930 dostanú túto funkciu s novým updateom, zatiaľ čo nové zariadenia budú mať túto funkciu zabudovanú už v základe.

Pribudla aj avizovaná podpora pre 7-palcové zariadenia a rozlíšenie 1280 x 800 pixelov. Novinkou je aj možnosť používať inteligentné púzdra podobné Dot View Case od HTC. Celkovo prináša nový update malé zmeny, no je ich hneď niekoľko a spolu vytvárajú poriadnu aktualizáciu pre užívateľov zariadení s Windows Phone. Takéto postupné napredovanie systému je určite vítané a časté aktualizácie s novými funkciami môžu byť tiež spôsob, ako k operačnému systému prilákať čo najviac nových užívateľov.

Zdroj: The Verge

30.07.2014

+