MojWindows

Doplnené 30.4.2017 Na otázku, či bola aktualizácia Creators Update pre smartfóny posunutá na ďalšie testovanie, a preto ju používatelia ešte reálne nedostávajú, zástupcovia Microsoftu odpovedajú záporne. Reálne skúsenosti ale napriek tomu poukazujú na skutočnosť, že aktualizácia je zatiaľ dostupná len pre členov programu Windows Insider. Na zahraničných fórach sa síce objavili informácie od viacerých používateľov, ktorí tvrdia, že Creators Update dostali bez toho, aby boli zapojení do Insider programu, no všetko nasvedčuje tomu, že distribúcia pre bežných používateľov aktuálne neprebieha. 

CU


Microsoft dnešným dňom spustil oficiálnu distribúciu aktualizácie Creators Update pre smartfóny. Podľa pôvodných vyhlásení k tomu malo dôjsť už včera, no nakoniec sa dočkali len testeri zapojení do okruhu Release Preview.

Ako ale oznámila Dona Sarkar, momentálne už dochádza k postupnému uvoľňovaniu spomínanej aktualizácie k bežným používateľom, ktorí vlastnia niektorý z 13 podporovaných smartfónov. Nová verzia systému nesie číselné označenie 15063.251 a jej dostupnosť sa bude postupne rozširovať naprieč rôznymi regiónmi, podobne ako to je aj v prípade Creators Update pre počítače.

Reálna dostupnosť sa môže líšiť v závislosti od regiónu, modelu smartfónu, operátora a ďalších aspektov.

Náš tip
Čo vlastne prináša Windows 10 Creators Update pre podporované smartfóny?

Smartfóny, ktoré dostanú aktualizáciu bežnou cestou cez nastavenia „Aktualizácia telefónu“

V prípade, že ste majiteľom niektorého z oficiálne podporovaných modelov, aktualizáciu dostanete klasicky cez nastavenia systému. Či je aktualizácia dostupná pre váš smartfón si môžete overiť cez Nastavenia->Aktualizácia a zabezpečenie->Aktualizácia telefónu.

Zoznam podporovaných modelov je nasledovný:

  • HP Elite x3
  • Microsoft Lumia 550
  • Microsoft Lumia 640/640XL
  • Microsoft Lumia 650
  • Microsoft Lumia 950/950 XL
  • Alcatel IDOL 4S
  • Alcatel OneTouch Fierce XL
  • SoftBank 503LV
  • VAIO Phone Biz
  • MouseComputer MADOSMA Q601
  • Trinity NuAns NEO
Náš tip
Windows 10 Creators Update údajne dostane len 13 smartfónov, Lumie tvoria necelú polovicu

Smartfóny s odstrihnutou podporou je možné aktualizovať cez program Windows Insider

Aktualizácia bude nakoniec prístupná aj používateľom smartfónov, ktoré boli z oficiálnej podpory odstrihnuté, no doteraz im boli nové verzie systému dostupné. (Lumia 730/735, 830, Icon, 930, 1520…)

Všetko to ale bude len na vlastné riziko používateľov. Pre inštaláciu Creators Update a získavanie ďalších opravných aktualizácií bude navyše nutné zostať v programe Windows Insider.

Microsoft oznámil, že v tomto prípade je smartfón najskôr potrebné aktualizovať cez niektorý z okruhov Fast alebo Slow, a až potom preradiť do Release Preview, cez ktorý budú distribuované opravené aktualizácie.

Ako dlho budú aktualizácie sprístupňované týmto spôsobom ale neupresnil. Pravdepodobne to bude do vydania ďalšej veľkej systémovej aktualizácie, ktorá by mala prísť v septembri.

Creators Update

Aktualizácia bola (omylom?) sprístupnená aj najstarším modelom

Podľa informácií z radu používateľov, došlo momentálne k zaujímavej situácii. Microsoft mal pravdepodobne omylom najnovšiu verziu Windows 10 Mobile uvoľniť aj pre staršie smartfóny, ktoré tento systém ani nedostali. Posledným podporovaným systémom na nich teda bol Windows Phone 8.1.

Pomocou programu Windows Insider je ale na časti z nich možné nainštalovať Creators Update, aj napriek tomu, že Microsoft o ničom takomto neinformoval. Ísť má o modely vybavené 512 MB operačnej pamäte ako napríklad Lumia 520 a Lumia 635. Napríklad na nami testovanej Lumii 1020 nie je prostredníctvom programu Windows Insider dostupná žiadna verzia systému Windows 10 Mobile.

Podľa dostupných informácií tak pravdepodobne ide o omyl, ktorý bude čoskoro napravený a staré modely tak opäť zostanú len so systémom Windows Phone 8.1.

Náš tip
Microsoft oznámil spustenie aktualizácie na Windows 10 Mobile pre staršie Lumie

26.04.2017

+