MojWindows

Keďže aktualizácia Creators Update pre počítače nepriniesla na prvý pohľad úplne prevratné zmeny, a časť z ohlásených noviniek dokonca chýbala, nevyslúžila si u používateľov tak celkom status tej pravej veľkej aktualizácie, akou mala byť. No, a v prípade smartfónov je situácia ešte o čosi horšia.

Hoci názov Creators Update akosi evokuje, že obsahom aktualizácie by mali byť funkcie pre „kreatívcov“, teda tvorcov obsahu, skutočnosť je bohužiaľ iná. Niečo takéto by sme v systéme po inštalácii aktualizácie hľadali len márne. Vidieť sme to koniec-koncom mohli aj počas sprístupňovania testovacích verzií v programe Windows Insider, kde sa novinky pre smartfóny objavovali len riedko.

Napriek tomu, že prvý pohľad na Creators Update vyzerá dosť biedne a nových funkcií je málo, stále ide o najnovšiu aktualizáciu pre mobilný Windows, ktorá predsa len prináša vylepšenia. To, že väčšina z nich sa nachádza pod povrchom až tak veľmi nevadí. Dôležitejšie je to, že vývojári si dali záležať na odstraňovaní chýb a celkovom vyhladení používateľského zážitku, takže systém beží plynulejšie a celkovo sa používa lepšie.

Náš tip
Vylepšené Continuum a nočný režim pre Windows 10 Mobile sú na ceste

HP Elite x3

Všeobecné systémové vylepšenia pod povrchom

Optimalizácia prebehla po viacerých stránkach, čo sa čiastočne odráža aj na výdrži batérie, ktorá vyzerá byť lepšia ako v predošlých verziách systému, po stránke používateľského pohodlia bola vylepšená aj funkcia Windows Hello. Pre prihlásenie teraz môžete smartfón držať v prirodzenejšej vzdialenosti a nemusíte si ho prikladať priamo pred tvár. Do systému boli navyše implementované aj nové zvuky, ktoré sú používané ako prednastavené.

Medzi ďalšími zmenami „pod kapotou“ nájdeme vylepšené správanie živých dlaždíc a pridanie možností pre priamu reakciu na zmeškaný hovor rovno z Centra akcií. Používatelia teraz môžu priamo z upozornenia na zmeškaný hovor zavolať, vytvoriť správu alebo vytvoriť pripomienku. Ide o malé vylepšenie, no po stránke používateľského zážitku poriadne poteší.

Continuum

Štipka pozornosti sa ušla aj funkcii Continuum, no nanešťastie nie po takej stránke, ako by sme si to predstavovali. Upravené bolo akurát to, že pri používaní Continuum je po novom možné zamknúť smartfón a vypnúť tak obrazovku, predtým to totiž nebolo možné a uzamknutie smartfónu ukončovalo používanie režimu. Značne vylepšené malo byť aj prehrávanie videa v režime Continuum pokiaľ sa používa pripojenie Miracast.

Po inštalácii Creators Update získava používateľ možnosť jednoduchým spôsobom odinštalovať niektoré zo systémových aplikácií ako napríklad Kalkulačka, Groove Hudba a podobne. Pribudla aj možnosť šifrovať SD karty, ako aj ukladanie offline máp na SD karty.

Za zmienku stojí aj implementácia GATT profilov pre pripojenie Bluetooth. V praxi to znamená asi toľko, že nositeľná elektronika dokáže so smartónom komunikovať bez toho, aby vývojári museli vytvárať zložité protokoly.

Band 3

Služba Windows Update

Microsoft s príchodom Creators Update pripravil niekoľko vylepšení pre službu Windows Update, ktorá spravuje sťahovanie a inštaláciu aktualizácií. S výnimkou rozšírenia hodín pre „čas aktívneho používania“ a možnosť pozastaviť aktualizácie o 35 dní, ide opäť o vylepšenia pod povrchom.

Najväčším z nich je prechod na novú platformu pre inštaláciu aktualizácií Unified Update Platform, ktorá sľubuje zmenšenie objemu dát sťahovaných pre inštaláciu nových aktualizácií až o 35%. Poteší používateľov, ktorí majú pomalé pripojenie alebo majú limitované dáta, no odraziť by sa malo aj na rýchlejšej inštalácii systémových aktualizácií.

Vylepšené malo byť aj správanie systému pri zobrazovaní upozornení na plánovanú inštaláciu aktualizácií. Vyzerať by to malo tak, že po zapnutí možnosti „Zobraziť ďalšie upozornenia“ bude systém používateľovi častejšie pripomínať, že je pripravovaný reštart.

Microsoft_Lumia_950_recenzia-25

Systémové nastavenia

Opäť ide o zmeny, ktoré by sa dali označiť ako malé, no vítané. Microsoft sa tu uberal smerom uľahčiť ovládanie a hľadanie niektorých nastavení a trochu to tu prečistiť tak, aby nastavenia pre používateľa čiastočne zjednotil s tým, na čo narážajú na počítači. Nastavenia pri niektorých položkách taktiež zobrazujú dodatočné informácie.

Prepracovaná bola sekcia pre nastavenia pripojenia Wi-Fi, ako aj sekcia Spotreba dát. Upravené bolo ďalej aj rozhranie pre Bluetooth, ktoré je teraz „čistejšie“ a funkciu Glance Screen (Obrazovka s prehľadom) je možné nastaviť tak, aby bola vypnutá počas nabíjania smartfónu.

Veľmi príjemným prídavkom v systémových nastaveniach je nová sekcia Aplikácie, ktorá ponúka možnosť Resetovať nainštalované aplikácie. Týmto spôsobom dochádza k ich rýchlemu obnoveniu do stavu, v ktorom boli po prvej inštalácii. Vymaže tak všetky dáta, ktoré vytvorila, čo môže pomôcť v prípade, že sa objavili problémy.

Microsoft_Lumia_950_recenzia-13

Microsoft Edge

Prehliadač Microsoft Edge opäť dostal viacero vylepšení pod povrchom, no navonok bol rozšírený o možnosť sťahovať a prehliadať elektronické knihy. Kupovanie a sťahovanie kníh cez Windows Store si ale neužijeme, momentálne je podporované len v Spojených štátoch. Okrem toho v prehliadači pribudla aj podpora pre nové farebné emotikony.

Aplikácia Windows 3D zobrazenie

Sprístupnená bola aj nová aplikácia s názvom Windows 3D zobrazenie, ktorá umožňuje prehliadať obsah vytvorený pomocou aplikácie 3D Skicár. Do akej miery je to vôbec praktické, keďže 3D Skicár nájdeme len na počítačoch a obsah by sme museli prenášať a sťahovať, je otázne.

Lumia 950 XL

Aktualizácia Creators Update oficiálne dostupná len pre 13 smartfónov

Microsoft aktualizáciu oficiálne sprístupní dnešným dňom, 25. aprílom, no ako sme informovali už dávnejšie, nakoniec sa jej dočká len vybraných 13 smartfónov. Na nepodporované modely sa zatiaľ dá nainštalovať pomocou programu Windows Insider, konkrétne okruhu Slow ring. Po následnom preradení do okruhu Release Preview budú tieto zariadenia dostávať opravné aktualizácie, no nakoniec bude aj táto metóda „odstrihnutá“. Ide tak len o dočasné riešenie a tomu, že váš smartfón nakoniec ostane bez aktualizácií sa nevyhnete.

Náš tip
Windows 10 Creators Update údajne dostane len 13 smartfónov, Lumie tvoria necelú polovicu

25.04.2017

+