MojWindows

Dlhé mesiace čakania a rôznych špekulácií o termíne vydania oficiálnej aktualizácie na Windows 10 Mobile sa práve skončili. Microsoft len pred pár minútami pomocou príspevku na oficiálnom blogu oznámil, že začal s distribúciou nového systému. Pre prechod na nový systém je potrebné stiahnutie aplikácie Windows 10 Update Advisor, ktorá používateľa informuje, či je pre jeho zariadenie aktualizácia dostupná a prípadne mu s celým procesom pomôže. Zároveň zverejnil aj zoznam zariadení, ktoré dostanú aktualizáciu. Ide o smartfóny Lumia 1520, 930, 640, 640XL, 730, 735, 830, 532, 535, 540, 635 1GB, 636 1GB, 638 1GB, 430, 435, BLU Win HD w510u, BLU Win HD LTE x150q, MCJ Madosma Q501. Upozorňuje však, že dostupnosť aktualizácie sa môže líšiť v závislosti od krajiny, výrobcu, či mobilného operátora. Samotný prechod navyše nie je umožnený pre všetky smartfóny, ktoré boli zaradené do programu Windows Insider. Dôvodom má byť skutočnosť, že množstvo starších smartfónov nedokáže na nový systém prejsť bez toho, aby fungovali bezproblémovo. Cieľom Microsoftu je aktualizáciu na nový systém poskytnúť len tým zariadeniam, ktoré po nej budú poskytovať dobrý používateľský zážitok. Upozorňujeme však, že hoci Microsoft oficiálne začal distribuovať nový systém, môže to chvíľu trvať, kým sa dostane ku všetkým.

Doplnené: Aplikáciu UpdateAdvisor pravdepodobne nenájdete priamo cez Obchod vo svojom smartfóne. Momentálne je potrebný prístup pomocou odkazu. Ak sa Vám po kliknutí otvoria informácie o aplikácii, no tá sa nedá stiahnuť, skúste si v nastaveniach prehliadača prepnúť režim zobrazenia na „Mobilná verzia“.

Čo robiť pokiaľ mám nainštalovaný Insider Preview build 10586.164?

Oficiálna aktualizácia predstavuje rovnakú verziu ako posledný Insider build z okruhov Slow a Release Preview (10586.164). V prípade, že ho máte nainštalovaný a Vaše zariadenie patrí do zoznamu podporovaných zariadení, nie sú potrebné žiadne veľké zásahy. Akurát sa musíte rozhodnúť, či chcete dostávať aktualizácie z programu Insider, alebo nie. Pokiaľ nechcete dostávať testovacie verzie systému, ale len produkčné (stabilné) aktualizácie, je potrebné sa pomocou aplikácie Windows Insider prepnúť do okruhu „Production“. Toto sa týka len ľudí, ktorí boli zapojení do programu Windows Insider.

Ktoré modely dostanú aktualizáciu na Windows 10 Mobile?

Zoznam zariadení, ktoré podľa aktuálnych informácií dostanú aktualizáciu:  Lumia 1520, 930, 640, 640XL, 730, 735, 830, 532, 535, 540, 635 1GB, 636 1GB, 638 1GB, 430, 435, BLU Win HD w510u, BLU Win HD LTE x150q, MCJ Madosma Q501. Microsoft zverejnil viacero informácií na základe ktorých to vyzerá tak, že zariadenia, ktoré nie sú v tomto zozname, aktualizáciu vôbec nedostanú.

„Nakoľko Windows 10 prináša množstvo inovácií, niektoré staršie modely nie sú schopné aktualizáciu vykonať bez toho, aby to vo výsledku malo vplyv na ich funkčnosť a plynulosť. Našim cieľom je teda Windows 10 ponúknuť len tým zariadeniam, u ktorých sme si istí, že budú aj naďalej poskytovať plnohodnotný používateľský zážitok.“

Windows 10

V oficiálnom príspevku, ktorý zhrňuje časté otázky a odpovede (FAQ) Microsoft píše:

„Jednou z kľúčových vecí, ktorú pre nás Insideri spravili za posledný rok testovania jednotlivých verzií (buildov) mobilného systému bolo poskytovanie spätnej väzby. Dostali sme spätnú odozvu pokrývajúcu každučký aspekt práce so zariadením, nevynímajúc rozvrhnutie a funkcie systému, rýchlosť a odozvu, stabilitu (mrznutie a padanie aplikácií), ako aj celkovú použiteľnosť systému. Práve táto spätná odozva bola neoceniteľnou pri rozhodovaní, ktoré zariadenia budú benefitovať z aktualizácie na Windows 10. Pri vyhodnocovaní všetkých týchto informácií sa nie každé zo zariadení ukázalo ako vhodný kandidát na aktualizáciu. Výsledkom je to, že nie každé zariadenie (model) dostane oficiálnu aktualizáciu na Windows 10.“

Rovnako tak bol aktualizovaný aj zoznam zariadení, ktoré sa môžu zapojiť do programu Windows Insider. Vypadlo z neho viacero modelov.

Windows 10

Zdroj: Microsoft

17.03.2016

+