MojWindows

Aktualizované 14.4.2017 

Microsoft dnešným dňom potvrdil, že nižšie uvedené informácie sú skutočne správne. Aktualizácia Creators Update, ako aj tie nadchádzajúce, budú dostupné len pre uvedených 13 smartfónov. Zoznam odteraz podporovaných modelov, ktorý ako prvý priniesol portál Zdnet, je totožný s tým, ktorý zverejnil Microsoft. Žiadne zo zariadení, ktoré nie je na spomínanom zoznam sa taktiež už nebude môcť zapojiť do programu Windows Insider pre testovanie nových zostavení. Rozhodnutie tak prilieva olej do ohňa.

Už pri prvotnom uvedení operačného systému Windows 10 Mobile došlo k osekaniu modelov, ktoré budú podporované, a teraz sa tento zoznam opäť zmenšuje, čo je pre majiteľov modelov ako Lumia 930 alebo Lumia 1520 ďalším obrovským sklamaním. Situácia okolo smartfónov sa tak zhoršuje každým mesiacom.

Dona Sarkar, šéfka programu Windows Insider sa k aktuálnej situácii vyjadrila nasledovne: 

Sme si vedomí, že množstvo Insiderov bude pri zistení, že ich smartfón nie je viac podporovaný sklamaných. Podrobne sme sa pozreli na spätnú väzbu od našich Windows Insiderov, a zistili sme, že používateľom (mobilného systému) neposkytujeme najlepší možný zážitok na starších zariadeniach. To nám pomohlo dospieť k rozhodnutiu, ktorým zariadeniami budeme ponúkať podporu pre Windows 10 Creators Update. Neustále načúvame vašej spätnej väzbe so snahou ponúknuť všetkým zákazníkom  ten najlepší zážitok. 


Microsoft prednedávnom oznámil, že veľkú aktualizáciu Creators Update pre Windows 10 Mobile začne postupne uvoľňovať od 25. apríla, teda dva týždne po počítačoch.

Teraz sa ale začínajú objavovať nepríjemné informácie, že nie každý smartfón, ktorý je momentálne podporovaný zo strany Microsoftu, dostane aj pripravovanú Creators Update. Neoficiálny zoznam z dobre informovaných zdrojov blízkych Microsoftu obsahuje zatiaľ 13 zariadení.

  • Alcatel IDOL 4S
  • Alcatel OneTouch Fierce XL
  • HP Elite x3
  • Lenovo Softbank 503LV
  • MCJ Madosma Q601
  • Microsoft Lumia 550
  • Microsoft Lumia 640/640XL
  • Microsoft Lumia 650
  • Microsoft Lumia 950/950 XL
  •  Trinity NuAns Neo
  •  VAIO VPB051

Portál ZDNet s odvolaním na vlastné zdroje navyše informoval, že tento zoznam môže byť konečný. Najnovšiu verziu systému Windows 10 Mobile by v tomto prípade dostala skutočne len hŕstka zariadení. Na prázdno by obišli napríklad majitelia smartfónov Lumia 730, Lumia 735, Lumia 830, Lumia 930 a Lumia 1520.

Microsoft nepotvrdzuje ani nevyvracia

Vyjadrenia zo strany samotného Microsoftu sú vágne a nie je z nich jasné, či je zoznam autentický a konečný. Jediné, čo bolo povedané jasne, je to, že okolo dátumu vydania Creators Update by mal byť zverejnený presný zoznam podporovaných smartfónov. Okrem toho spoločnosť potvrdila, že nie všetky zariadenia, ktoré podporujú aktuálnu verziu mobilnej desiatky musia byť automaticky podporované aj pri vydaní Creators Update, čo môže byť pre mnohých pomerne prekvapivé stanovisko.

„Ako to bolo aj v prípade predošlých Windows aktualizácií, zariadenie nemusí dostať aktualizáciu Creators Update v prípade, že je hardvérovo nekompatibilné, chýbajú mu potrebné ovládače alebo sa iným spôsobom radí mimo obdobie OEM podpory.“

Dôvod sa hľadá len ťažko

Prečo by malo dôjsť k odstrihnutiu podpory pre niektoré smartfóny nie je jasné. Síce došlo k úprave hardvérových požiadaviek pre Creators Update, no nič zo zmien vyslovene nepoukazuje na to, že by malo dôjsť k takto razantnému kroku. Zo zoznamu podporovaných procesorov boli odstránené len procesory Snapdragon 208, Snapdragon S4 Play a Snapdragon S4 Pro. To ale žiadnym spôsobom nevysvetľuje, prečo by mali byť vynechané smartfóny ako Lumia 930 a Lumia 1520. Požiadavky na operačnú pamäť a veľkosť interného úložiska pritom zostali nezmenené.

14.04.2017

+