MojWindows

Microsoft v týchto dňoch približuje viacero pripravovaných noviniek pre Windows 10, ktoré budú súčasťou aktualizácie Creators Update. Aktuálne sa zameral na novinky súvisiace s nasadením platformy Unified Update Platform. Jej účelom je zjednodušiť proces sťahovania systémových aktualizácií a zároveň znížiť ich veľkosť.

Fungovať to má na princípe takzvaného diferenciálneho sťahovania, kedy sa už nebudú sťahovať kompletné aktualizačné balíky, ale len rozdielové dáta. Stiahnu a nainštalujú sa teda len dáta, ktoré boli zmenené od poslednej aktualizácie. Nová metóda tak dokáže reálne výrazným spôsobom znížiť objem sťahovaných dát. Microsoft to ukázal na porovnaní pri sťahovaní zostavení 15025 a 15031, pričom rozdiel vo veľkosti prenášaných dát je takmer trojnásobný. Veľkosť testovacích zostavení by sa vďaka tomu mala dostať pod 1 GB. V prípade produkčných verzií Windows 10 má byť rozdiel menší, len na úrovni 35%.Diff-Download-Graph

Oceniť to majú preto hlavne členovia programu Windows Insider, kde ku sťahovaniu nových verzií systému dochádza frekventovane. Práve Insideri už novú platformu UUP reálne testujú od decembra minulého roka. Týkať sa to ale malo menších aktualizácií. Kompletné testovacie zostavenia využívajúce distribúciu pomocou novej metódy sa majú začať objavovať v najbližších dňoch.

Microsoft ale upozorňuje, že práve Insideri nemusia vždy dostať aktualizácie pomocou UUP platformy. Spôsobené je to tým, že distribučný systém musí mať určené základné zostavenie, od ktorého sa budú vyhodnocovať rozdiely. Ak teda používateľ bude pracovať na zariadení, ktoré neobsahuje posledné dostupné zostavenie dôjde k stiahnutiu kompletného balíka. Na základe tohto vyjadrenia to zatiaľ vyzerá tak, že sťahovanie dát novým spôsobom bude možné len medzi dvojicou najnovších verzií systému.

Bežní používatelia by prvé zmeny mali pocítiť až po vydaní aktualizácie Creators Update, ktorá ich vlastne zavedie. Samotná aktualizácia Creators Update ale ešte bude distribuovaná starým spôsobom.

Zdroj: Microsoft

03.03.2017

+