MojWindows

Technologickí nadšenci a programátori si dlhú chvíľu občas zvyknú krátiť aj softvérovou, či dokonca hardvérovou modifikáciou svojich zariadení. Pre niekoho je to dokonca koníček, okolo ktorého je vybudovaná celá komunita, kde sa jednotliví členovia chvália svojimi neobyčajnými projektami. Najnovší počin, ktorý zaujal Windows komunitu, sa týka spustenia operačného systému Android 7.1 Nougat na Lumiách 520 a 525.

Náš tip
Windows 95 spustený na konzole Xbox One

Informácie o tomto skutočne netradičnom projekte zverejnil na fóre XDA-Developers Nguyen Thinh. Hlavnými autormi vďaka, ktorým to celé funguje, však majú byť programátori v XDA komunite známi pod prezývkami feherneoh a balika011.

Nguyen Thinh na fóre okrem iného poznamenal, že na modifikovaných zariadeniach fungujú len základné funkcie ako dotykové ovládanie, nastavovanie jasu, správa pamäte a úložiska, nabíjanie, zvuk, tlačidlá a podobne. Zvyšok má však pracovať veľmi pochybne, pričom sa objavuje časté sekanie.

Lumia 525, ktorá má na rozdiel modelu Lumia 520 „až“ 1 GB operačnej pamäte, je na tom pri práci so systémom vraj o poznanie lepšie, čo ukazuje aj video. Stále je ale na kilometre vzdialená od toho, že by sa dala používať na dennej báze. Napriek tomu je zaujímavé sledovať, čo dokážu utiahnuť lacné Lumie vybavené dvojjadrom s taktom 1 Ghz a 1 GB operačnej pamäte.

Za doplnenie informácii o autoroch ďakujeme Marekovi Krausovi. 

14.12.2016

+