MojWindows

Jednému z nadšencov hernej konzoly Xbox One sa na nej podarilo spustiť operačný systém Windows 95. Ten sa v poslednej dobe stal populárnym spôsobom, ako ľudia dokazujú, čo všetko sa dá pri troche snahy spustiť na moderných zariadeniach. Len prednedávnom sme tak mali možnosť vidieť, ako bol spojazdnený na inteligentných hodinkách Apple Watch, či dokonca na hernej konzole Nintendo 3DS. Tentokrát však ide aj o demonštráciu funkcií univerzálnych aplikácií, ktoré majú svoju premiéru na Xboxe zažiť počas leta.

Microsoft ešte počas konferencie Build 2016 ohlásil dostupnosť aplikácie Xbox Dev Mode, ktorá na konzole Xbox One sprístupní vývojársky mód. Používatelia tak následne môžu vytvárať a skúšať rôzne aplikácie postavené na platforme UWP. A práve vďaka tomu sa podaril aj husársky kúsok s operačným systémom Windows 95.

Hlavnú úlohu tu zohráva univerzálna aplikácia Dosbox, cez ktorú bol systém spustený. Užívateľ s prezývkou vcfan svoju ukážku na záver posunul ešte o krok ďalej a v prostredí systému, bežiaceho cez emulátor, spustil starú hernú klasiku Duke Nukem 3D. Kvôli problémom so správou hardvérových prostriedkov je  ale odozva systému aj hry veľmi vysoká a sú tak prakticky nepoužiteľné. „vcfan“ však dodáva, že situácia by sa mohla zlepšiť použitím dynamickej rekompilácie.

Zdroj: Eurogamer

19.05.2016

+