MojWindows

Windows 10X. Tak znie názov novej, modernej verzie Windows 10, ktorá je modernizovaná a navrhnutá špecificky pre používanie na hybridných zariadeniach s dvojicou obrazoviek. Hneď na úvod je dôležité povedať, že nepôjde o nástupu „klasickej desiatky“, ale jej doplnok. Tieto verzie budú existovať bok po boku, akurát s tým rozdielom, že ich cieľovou destináciou, budú odlišné typy zariadení.

Microsoft dnes tento svoj softvérový výkvet ukázal len stručne. V súvislosti s novým „operačným systémom vytvorenom pre dve obrazovky“ sme boli oboznámení len so základnou filozofiou produktu ako takého. Systém mal byť dôsledne pripravovaný už hŕstku rokov a svoju premiéru zažije na zariadeniach Microsoft Surface Neo a Microsoft Surface Duo. Postavený je na základnej myšlienke priniesť plnohodnotnú, no súčasne mobilnú produktivitu naprieč dvojicou obrazoviek.

Vo viacerých krátkych ukážkach bola demonštrovaná primárne optimalizácia pre prácu s viacerými obrazovkami. Systém so známym rozhraním napríklad dokáže identifikovať, z ktorej obrazovky prichádza požiadavka na spustenie aplikácie, a práve tam ju otvorí. Následne používateľ môže aplikáciu prepnúť do „tabletového“ režimu, kedy sa roztiahne naprieč dvojicou obrazoviek, prípadne ju medzi obrazovkami presúvať v režime jedného okna. Používateľské rozhranie sa pritom vždy plynulo prispôsobuje danému spôsobu zobrazenia.

Podobným spôsobom sa prispôsobuje aj samotné používateľské rozhranie operačného systému. Ak napríklad na spodnú obrazovku pripojíme klávesnicu, systém prejde do zobrazenia na hornej obrazovke, pričom zostávajúci voľný priestor tej spodnej vyplní virtuálne rozhranie pre prácu s emotikonmi a stylusom, spolu s virtuálnym touchpadom. Prípadne si sem môžeme presunúť aplikácie otvorené v malom okienku. Microsoft túto virtuálnu plochu, ktorá je dostupná pri pripojení fyzickej klávesnice, nazýva „WonderBar“.

Čo sa týka podporovaných aplikácií, v tomto smere bolo spomenuté, že podporovaný bude očakávaný základ Windows aplikácií vrátane balíka Office. Používatelia vraj budú mať k dispozícii všetky aplikácie, na ktoré sa vždy spoliehali. Reálne ale ide o marketingové vyjadrenia, ktoré nie sú presné, takže rozumné je chvíľku počkať, kým sa do obehu nedostane niečo konkrétne.

Windows 10X sa totiž od „klasickej desiatky“ celkom prirodzene poriadne líši. Nenájdeme tu napríklad živé dlaždice, či ponuku Štart v jej ikonickom prevedení. Všetko je upravené pre pohodlné používanie na dotykovej obrazovke a moderný, konzistentný vzhľad. Systém bol vytvorený od základov, preto tu nenájdeme niektoré zastarané a pre hybridné zariadenia nevyužiteľné komponenty systémov Windows.

Podľa nateraz dostupných informácií verzia Windows 10X nebude verejne dostupná na stiahnutie, ale nachádzať sa bude predinštalovaná len na úzkom okruhu špecifických zariadení, čo rozhodne má logiku.

Tieto zariadenia budú dostupné koncom budúceho roka a okrem Microsoftu s nimi vyrukujú aj ďalší výrobcovia ako napríklad Lenovo, Dell či HP. Až vtedy zjavne uvidíme, ako presne nový systém vyzerá v celej svojej paráde, čo ponúkne, a čo naopak nie. V princípe ale má ísť o Windows Lite. Nejde teda o úplne nový systém, ale o inováciu Windows 10.

02.10.2019

+