MojWindows

O tom, že párovanie zariadení cez Bluetooth bude vo Windows 10 prebiehať omnoho jednoduchšie a rýchlejšie sa hovorilo už v súvislosti s veľkou aktualizáciou April 2018 Update (verzia 1803). Časti z avizovaných vylepšení sme sa s príchodom aktualizácie síce dočkali, no niečo tomu stále chýbalo. Zvyšok totiž pribudne až budúci rok s príchodom jarnej aktualizácie „20H1“.

Vyplýva to z aktuálne dostupných testovacích verzií spomínanej aktualizácie, kde sa zmeny objavili. Vynovený systém pre pripájanie a správu zariadení využívajúcich Bluetooth, „Swift Pair“, bude konečne fungovať presne tak, ako to bolo pôvodne popisované.

To znamená,  že pokiaľ sa v blízkosti počítača nachádza podporované zariadenie v režime párovania, systém automaticky zobrazí upozornenie na jeho dostupnosť a používateľovi pre „spárovanie“ bude stačiť kliknúť na tlačidlo „Connect“ zobrazené v tomto upozornení. Pre nadviazanie spojenia tak už vôbec nebude potrebné prechádzať do sekcie„Zariadenia Bluetooth a iné zariadenia“ v systémových nastaveniach, ako tomu je momentálne. Úplne celý proces prebehne jednoducho cez dané upozornenie.

Po novom navyše pribudne aj tlačidlo „Dismiss“ pre prípady, kedy používateľ zariadenie nechce pripojiť, ako aj doplnková informácia o názve a type zariadenia – myš, klávesnica, slúchadlá…

Upozornenie na prítomnosť zariadenia síce Windows 10 zobrazuje už od verzie 1803, no po kliknutí na predmetnú notifikáciu používateľa momentálne presmeruje do systémových nastavení, kde ručne musí vykonať ďalšie kroky.

Obmedzená podpora príslušenstva

Hoci je funkcia „Swift Pair“ príjemným vylepšením pôvodného spôsobu párovania zariadení, z jej prítomnosti v systéme sa zatiaľ reálne teší len veľmi malá časť používateľov Windows 10. Spôsobené je tom tým, že ju musí podporovať aj príslušenstvo, a toho, ktoré to zvláda, je momentálne žalostne málo.

Na zozname podporovaného príslušenstva sa podľa informácií zo strany Microsoftu nachádzajú len klávesnice Surface Ergonomic Keyboard, myši Surface Precision Mouse, Surface Mobile Mouse, Microsoft Arc Mouse, Microsoft Modern Mobile Mouse a slúchadlá Surface Headphones.

24.09.2019

+