MojWindows

Bezpečnostné riešenie Windows Defender, ktoré je integrované vo Windows 10 a dlhodobo je považované za základnú úroveň ochrany, získalo v testovaní organizácie AV-Test maximálne možné hodnotenie.

Z dvadsiatky testovaných riešení antivírusovej ochrany pre domácich používateľov tak má ísť o jednu z najlepších možností. Plné hodnotenie 6 zo 6 bodov dosiahlo vo všetkých sledovaných oblastiach – ochrana, výkon a použiteľnosť. Predmetné testovanie prebiehalo v termíne máj-jún 2019.

Maximálne hodnotenie v teste získali aj produkty F-Secure SAFE, Kaspersky Internet Security a Symantec Norton Security. Ide však o spoplatnené produkty, preto je bezplatný Windows Defender vyzdvihovaný. Ten je navyše integrovanou súčasťou systému a chráni tak prakticky každého používateľa, a to aj takých, ktorí by po antivírusovej ochrane inak nesiahli.

Windows Defender podľa testov AV-Comparatives

Čo sa týka celkového hodnotenia produktu, trochu inak to vidí organizácia AV-Comparatives, u ktorej Windows Defender počas ostatných mesiacov získal stredné hodnotenie, čo síce znamená „nadštandardnú úroveň ochrany“, no súčasne ho neradí na úplný vrchol bezpečnostných riešení tak ako AV-Test.

Podľa správy AV-Comparatives za obdobie február-máj 2019 mal Windows Defender značný problém s „falošnými poplachmi“. V porovnaní s konkurenciou a tolerovanou odchýlkou bolo je v jeho prípade značné množstvo súborov z testovacej vzorky vyhodnocované ako infikované, napriek tomu, že išlo o bežné, neškodné súbory. Defender zo všetkých testovaných produktov v tomto ohľade dopadol najhoršie.

Windows Defender a problém s falošnou detekciou

Záver bol preto asi taký, že domáceho používateľa síce dokáže kvalitne ochrániť proti nástrahám, no niekedy vyvoláva zbytočnú paniku, čo nie je najvhodnejšie, najmä pri menej zdatných používateľoch.

Na úplnej špičke sa podľa testov AV-Comparatives za obdobie február-máj 2019 nachádzajú riešenia Avira Antivirus Pro, Bitdefender Internet Security, Kaspersky Internet Security, Tencent PC Manager a VIPRE Advanced Security.

Lepší pohľad prinesú dlhodobé testy

Dôležité je pripomenúť, že prvé spomínané testovanie, AV-TEST, prebehlo v období máj-jún, teda prakticky mesiac po testoch AV-Comparatives, takže je možné, že Microsoft sa falošným poplachom pozrel na zúbok a Defender si plné hodnotenie skutočne zaslúžil.

Ucelenejší pohľad na problematiku by mohlo ponúknuť komplexné celoročné testovanie, ktorému sa venuje napríklad spomínaná organizácia AV-Comparatives. Výsledky za tento rok budú prirodzene dostupné až začiatkom budúceho roka, takže si budeme musieť počkať.

Pre pripomenutie, za rok 2018 sa Windows Defender umiestnil na predposlednej priečke s hodnotením „štandardná ochrana“. Aktuálne testy tak naznačujú, že Microsoft vykonal dosť veľké zlepšenia, avšak to, či Defender patrí skutočne na špičku ešte nie je úplne jasné.

14.08.2019

+