MojWindows

O tom, ktoré bezpečnostné riešenie je pre ochranu počítača najlepšie sa vedú vášnivé dohady už od nepamäti. Aj v tomto prípade zvykne platiť známe “sto ľudí, sto chutí”. Niekto používa platenú ochranu, iný sa spolieha na niektoré z bezplatných riešení, ďalšiemu stačí zabudovaný Windows Defender, no a potom je tu skupina odvážlivcov, ktorí radšej nepoužívajú nič.

Hoci to môže vyzerať tak, že každý má svoju neotrasiteľnú pravdu, často ide o subjektívne dôvody a niektorá firma predsa musí mať najlepšie riešenie, ktoré je jednotkou a poskytuje skutočne špičkovú ochranu. Najmä v prípadoch, kedy ide o platený produkt.

Práve týmto problémom sa zaoberajú rôzne viac i menej hodnoverné testy, no existujú aj veľké nezávislé laboratória, ktoré majú rôznu certifikáciu, potrebné odborné zázemie a rigoróznu, no transparentnú metodiku testovania.

Jeden z najväčších projektov s dlhšou tradíciou majú na svedomí analytici z AV-Comparatives. Počas roka 2018 sa na zúbok pozreli 18-tim rozšíreným bezpečnostným riešeniam, na ktoré dlhodobo čakalo 19 špecializovaných testov, aby sa ukázalo, ako na tom je dnešná ochrana používateľov, a či má niekto navrch.

Hoci podrobná správa Summary Report 2018  skutočne ukazuje, že niektoré ochrany sú lepšie než tie druhé, zároveň poukazuje na celkom potešujúcu skutočnosť – väčšina testovaných produktov poskytuje dostatočne rozumný základ.

V súhrnnom prehľade je kvalita produktov hodnotená hviezdičkami. Jedna znamená, že ide o štandardnú ochranu s dobrými výsledkami, dve znamená nadštandardný stupeň ochrany, no a tri, tie dostali produkty, ktoré sú “top”.

Súhrnný rebríček “TOP 10” podľa testov AV-Comparatives

  1. Avast Free Antivirus a Bitdefender Internet Security
  2. Kaspersky Internet Security
  3. Avira Antivirus Pro
  4. AVG Free Antivirus
  5. Tencent PC Manager
  6. ESET Internet Security
  7. VIPRE Advanced Security
  8. McAfee Internet Security
  9. Emsisoft Anti-Malware
  10. F-Secure SAFE

Pre predstavu, Windows Defender od Microsoftu sa umiestnil na predposlednej, 17. priečke, s hodnotením “štandardná ochrana”.

Z pohľadu domáceho používateľa za zmienku môžu stáť aj ocenenia vo vybraných testoch, uvádzaná je konkrétne štvorica – Performance Test (vplyv na výkon),  Malware Protection (ochrana proti prieniku škodcov),  Real-World Protection (úroveň každodennej ochrany) a Malware Removal (schopnosť odstrániť infekcie).

Real-World Protection

  1. Bitdefender Internet Security
  2. Avira Antivirus Pro
  3. Kaspersky Internet Security

Malware Protection

  1. Avast Free Antivirus, AVG Free Antivirus
  2. Bitdefender Internet Security
  3. Avira Antivirus Pro

Performance Test (Low System-Impact)

  1. K7 Total Security
  2. ESET Internet Security
  3. Avast Free Antivirus, AVG

Malware Removal

  1. Kaspersky Internet Security
  2. Avast Free Antivirus, Avira Antivirus Pro, Bitdefender Internet Security
  3. Tencent PC Manager

Pokiaľ vás problematika zaujíma podrobnejšie, viac o spôsobe testovania a záveroch pre jednotlivé aplikácie nájdete v spomínanej súhrnnej správe Summary Report 2018.

26.02.2019

+