MojWindows

Verejné testovanie pripravovanej aktualizácie „20H1“, ktorá bude pre používateľov vydaná na jar budúceho roka, prinieslo ďalšie informácie o jednej z menších pripravovaných zmien vo Windows 10.

V piatok vydaná zostava 18963 ukazuje reálnu ukážku nedávno ohlásených zmien v oblasti takzvaných „voliteľných funkcií“. V systémových nastaveniach je po úpravách možné naraz označiť, respektívne zvoliť, viacero z ponúkaných voliteľných funkcií. Zároveň pribudlo aj sľubované vyhľadávanie podľa ich mena, veľkosti alebo dátumu inštalácie.

Okrem toho bola celá sekcia prerobená tak, aby používateľovi jasne ukazovala viac užitočných informácií. Napríklad v sekcii nainštalovaných súčastí nájdeme dátum ich inštalácie. V bližšom popise voliteľných funkcií zas mal byť pridaný zoznam s popisom, ktorý vysvetľuje, s čím presne daná funkcia súvisí, prípadne, ktorý aspekt systému ovplyvňuje.

Väčšiu prehľadnosť v oblasti voliteľných funkcií prinesie aj podsekcia „Posledné akcie“, kde budú zobrazené posledné vykonané úkony – pridanie a odstránenie voliteľných funkcií či prerušenie niektorého z uvedených úkonov.

Skicár ako voliteľná funkcia pre Windows 10

V súvislosti s úpravami sekcie „Spravovať voliteľné funkcie“ ale v tichosti dochádza k ďalšej zaujímavej zmene. Ako upozornil portál WindowsLatest, Microsoft sa v rámci testovacích verzií Windows 10 rozhodol do pozície voliteľných súčastí presunúť aplikácie Skicár a WordPad.

To by malo znamenať, že dvojica síce zostane súčasťou Windows 10, no používatelia získajú jednoduchý spôsob, ako aplikácie v prípade záujmu môžu odinštalovať. Neskôr ich rovnako jednoducho môžu cez sekciu „Spravovať voliteľné funkcie“ spätne nainštalovať.

19.08.2019

+