MojWindows

Koniec ďalšej kapitoly z knihy Windows smartfónov. Microsoft v rámci životného cyklu svojich mobilných operačných systémov k 1. júlu 2019 pristúpil k vopred ohlásenému kroku a v digitálnom obchode Microsoft Store zastavil distribúciu aktualizácií pre aplikácie.

Používateľom smartfónov so starými, dnes už nepodporovanými systémami, tak aktuálne už nie sú dostupné ani nové verzie ich obľúbených aplikácií, čo predstavuje ďalšiu veľkú ranu, nakoľko vývojári nie sú schopní jednoduchou cestou k zostávajúcim zákazníkom dostať opravy alebo nedajbože nové funkcie.

Svoje aplikácie vydané pôvodne pre Windows Phone 8 alebo 8.1 síce môžu tvorcovia naďalej aktualizovať a upravovať, no tieto nové verzie budú cez Microsoft Store ponúkané už len na zariadenia so systémom Windows 10 Mobile.

Oficiálna technická podpora pre Windows Phone 8.1 skončila už 11. júla 2017, kedy Microsoft prestal s vydávaním bezpečnostných záplat a menších opravných aktualizácií pre systém. Ukončenie distribúcie aktualizácií pre aplikácie je len ďalším krokom prirodzeného vývoja.

Používateľom smartfónov so systémom Windows Phone 8/8.1 je, pokiaľ je to možné, odporúčané prejsť na Windows 10 Mobile, čím oficiálnou cestou získajú prístup k novým verziám aplikácií.

Pre tých, ktorí na novší systém prejsť nemôžu, by mala, aspoň teoreticky, v hre zostávať ešte možnosť nové verzie aplikácií inštalovať okľukou – cez inštalačné balíčky prostredníctvom riešení tretích strán (napr. web Adguard Store)

Windows 8 a nerozhodný Microsoft

Situácia je zaujímavejšia v prípade klasického operačného systém Windows 8 pre počítače a tablety. Microsoft pôvodne ukončenie distribúcie nových verzií aplikácií k 1. júlu 2019 ohlásil pre mobilné systémy Windows Phone 8.1 a staršie, potom k tomu v apríli 2019 pridal aj Windows 8, no a momentálne na oficiálnej stránke opäť figurujú len mobilné systémy.

Nakoľko avizovaný krok vstúpil do platnosti už pred dvomi týždňami, vyzerá to tak, že Windows 8 z pohľadu Microsoft Store zostáva stále v hre. Používatelia tak nemusia prejsť na Windows 8.1, aby im boli boli naďalej prístupné aktualizácie pre aplikácie ponúkané cez tento digitálny obchod.

Platiť to má až do 1. júla 2023, kedy budú operačné systémy Windows 8 a 8.1 od aktualizácií pre aplikácie „odstrihnuté“ bok po boku.

15.07.2019

+