MojWindows

Slovenské zastúpenie spoločnosti ESET dnešným dňom začalo verejnosť upozorňovať na nelegálny predaj svojich digitálnych licencií, ktorého sa dopúšťa zahraničný obchod GoodOffer24. Ten nepatrí medzi oficiálnych distribútorov a produkty ponúka za zlomok odporúčanej predajnej ceny. V prípade licencií ESET išlo približne o polovicu štandardnej ceny, v iných prípadoch ide o tretinu, či dokonca až desatinu ceny.

Ponuka obchodu GoodOffer24 sa v ostatných mesiacoch začala vo väčšom rozsahu objavovať aj na viacerých slovenských technologických portáloch.

ESET upozorňuje, že k predaju licencií nedochádza legálnou cestou, takže pri nich nie je garantovaná funkčnosť, no  navyše má dochádzať aj k prípadom, kedy zákazníkom spomínaného obchodu po zaplatení objednávky neboli produktové kľúče vôbec dodané. Verejnosti je preto dôrazne odporúčané, aby sa nákupu licencií ESET cez obchod GoodOffer24 vyhla.

GoodOffer24 okrem iného predáva aj rovnako podozrivo lacné licencie na produkty Microsoftu – kancelárske balíčky Office či operačné systémy Windows.

V tomto prípade taktiež dochádza k nelegálnemu predaju, s ktorým sa spájajú prakticky totožné riziká ako v prípade licencií ESET – nemusia byť dodané, nemusia fungovať, prípadne časom môžu byť deaktivované zo strany Microsoftu.

Nemusia byť vyslovene kradnuté

Hoci predávané licencie nepochádzajú z oficiálnej distribúcie, nemusí ísť o kradnuté licencie v tradičnom ponímaní slova. Podobné elektronické obchody totiž často fungujú tak, že koncovým zákazníkom (domácim používateľom) predávajú licencie získané v rámci osobitného multilicenčného programu, ktorý je určený napríklad pre firmy a organizácie. Tie pri veľkom odbere priamo od oficiálneho dodávateľa získajú legálny softvér za nižšiu cenu.

Ďalší predaj takýchto licencií, ku ktorému často dochádza pri obchodoch ako GoodOffer24, ale odporuje základným podmienkam, a preto nie je legálny. Ako to však charakterizovať z trestnoprávneho pohľadu, to musia povedať právnici.

V niektorých prípadoch ale môže dochádzať aj priamo ku krádeži, kedy kriminálne živly digitálne licencie nakupujú s využitím „ukradnutých kreditiek“ a následne ich posúvajú ďalej. Koncový zákazník pritom nemá reálne schopnosť identifikovať, akým spôsobom neoficiálny predajca licencie získal.

ESET radí: Na čo si dať pozor pri nákupe cez internet?

Pri tejto príležitosti by chcela spoločnosť ESET poukázať na zásady bezpečnosti pri nákupe cez internet. V prvom rade je dôležité overiť si, od koho vlastne zákazník nakupuje.

Teda či je na stránke obchodu uvedený jeho prevádzkovateľ, sídlo firmy a kontaktné údaje na prevádzkovateľa, prípadne zákaznícky servis a reklamačný poriadok. Už podľa tohto základného kľúča dokáže zákazník identifikovať potenciálnu hrozbu a zvážiť, či takémuto obchodu poskytne svoje osobné či bankové údaje.

Viac informácii o bezpečnosti pri online nakupovaní ESET ponúka na svojom blogu.

17.07.2019
Zdroj: ESET

+