MojWindows

V Redmonde sa už dlhšiu dobu pracuje na novej verzii prehliadača Microsoft Edge, ktorá bude od základov prepracovaná a postavená na projekte Chromium. S prechodom na nové základy súvisí aj väčšia dostupnosť prehliadača z pohľadu operačných systémov.

Kým pôvodný Microsoft Edge bol na počítačoch exkluzívnou záležitosťou Windows 10, v prípade novej verzie sa do používania bude možné pustiť aj na Windows 7, Windows 8 či aj macOS od Apple. Vývojári sa dokonca pohrávajú s myšlienkou, že prehliadač časom vydajú aj vo verzii pre Linux, nakoľko tomu z technického hľadiska nič nebráni.

Prehliadač Edge ešte stále prechádza intenzívnym vývojom, no pre všetkých záujemcov sú dostupné jeho testovacie verzie. V prvej fáze boli sprístupnené pre Windows 10, ku koncu mája nasledoval macOS a dnes je dostupná už aj verzia pre Windows 7 a 8.x. Zatiaľ z „agresívneho“ okruhu Canary Channel, kde v prehliadači dochádza k zmenám prakticky každý deň, čo so sebou síce prináša vždy čerstvé novinky, no zároveň to nesie aj zvýšené riziko chýb. Časom budú dostupné aj verzie s nižšou frekvenciou zmien.

Microsoft Edge s novým „podvozkom“ si v testovacích verziách môžete stiahnuť priamo z oficiálnej stránky. Nevyžaduje to ani žiadnu registráciu.

Náš tip
Nový Microsoft Edge: Ktoré funkcie dostane a ktoré nie?
Náš tip
Priblížené nadchádzajúce novinky pre nový Microsoft Edge | Build 2019
20.06.2019

+