MojWindows

Microsoft dnešným dňom odštartoval svoju veľkú konferenciu Build 2019, kde postupne predstaví novinky a riešenia primárne určené pre vývojárov a firmy, no dozvedieť by sme sa mali aj niečo z oblasti produktov určených pre domácich používateľov.

Už v úvode napríklad prišla na pretras nová verzia prehliadača Microsoft Edge, postavená na projekte Chromium. Načrtnuté boli konkrétne niektoré z pripravovaných noviniek, ktoré budú dostupné vo finálnej verzii.

Prehliadač bude obsahovať špeciálny režim kompatibilného zobrazenia, pri používaní ktorého sa bude automaticky správať a identifikovať ako Internet Explorer. Ide o funkciu určenú pre prípady, kedy používateľ potrebuje pristupovať k starším webovým stránkam a aplikáciám vytvoreným práve pre tento starší prehliadač.

Tvorcovia sa bližšie pozreli aj na oblasť ochrany osobných údajov. Používatelia nového prehliadača majú získať veľkú kontrolu nad tým, aké dáta sú odosielané na servery Microsoftu, ako aj na tým, aké dáta o nich môžu zbierať tretie strany pri bežnom surfovaní. Dostupné majú byť tri rozličné stupne ochrany – nechránený, vyvážený a prísny.

Treťou pripravovanou novinkou je funkcia „Collections“, prostredníctvom ktorej bude možné zhromažďovať, triediť, zdieľať a exportovať obsah webových stránok, pričom zakomponované tu majú byť aj vybrané funkcie z nástrojov balíka Office. V praxi by malo ísť o komplexnejšieho nástupcu funkcie „Odložiť tieto karty“ z pôvodného prehliadača Microsoft Edge.

Nová generácia prehliadača Microsoft Edge má byť v produkčnej verzii dostupná ešte počas tohto roka. Momentálne beží program verejného testovania a každý, kto má záujem, sa môže pustiť do používania predprodukčných verzií.

06.05.2019
Zdroj: Microsoft

+