MojWindows

Spoločnosť Huawei tento rok zažíva poriadne krušné chvíle. Po tom čo ju USA zaradili na „čiernu listinu“, firma nemôže bez súhlasu americkej vlády obchodovať s tamojšími firmami, čo jej pochopiteľne spôsobuje obrovské problémy.

Situácia je síce ostro sledovaná primárne v súvislosti so smartfónmi, keďže tie sú masovo rozšírené, no prirodzene sa týka všetkých oblastí, v ktorých má technologická firma prsty, a to aj segmentu počítačov.

Keďže Huawei nemôže spolupracovať s výrobcami procesorov ako je Intel a ani Microsoft jej zjavne nemôže dodávať licencie na Windows, firma podľa informácií portálu DigiTimes, nateraz pristupuje k ráznemu kroku – zastavuje produkciu, dodávky a vývoj vo svojom segmente osobných počítačov.

Hoci notebooky pre Huawei v porovnaní s produkciou smartfónov predstavujú len kvapku v mori, rozhodnutie určite nebolo ľahké.

Čínsky technologický gigant navyše plánoval počas veľtrhu CES Asia uviesť nový model notebooku Matebook, no vzhľadom na aktuálne problémy od týchto plánov nakoniec odstúpil. Predstavenie nového produktu je zatiaľ odložené na neurčito. Pre portál CNBC to potvrdil Richard Yu, generálny riaditeľ divízie Huawei Consumer BG.

To, či nový Matebook na trh dorazí neskôr zavisí od toho, ako dlho budú v hre aktuálne sankcie zo strany USA. Yu totiž uviedol, že ak bude aktuálna situácia s obmedzeným prístupom k americkým technológiám trvať príliš dlho, nový produkt na trh nebude možné vôbec uviesť.

Situáciu ohľadom „kauzy Huawei a USA“ ostro sledujú chalani z MojAndroid.sk, takže ak vás to zaujíma, bližšie a aktuálne info nájdete u nich.

12.06.2019

+