MojWindows

Sprístupňovanie veľkých aktualizácií cez Windows Update prebieha veľmi opatrne, aby sa v čo najväčšej miere predišlo možným problémom u koncových používateľov Windows 10. Tak ako to už zvykne bývať, aj verzia „1903“ totiž ešte stále obsahuje niekoľko nedostatkov a chýb, ktoré je potrebné vyriešiť predtým, než ju Microsoft odobrí ako vhodnú na masívne nasadenie pre všetky zariadenia. K tomu spravidla dochádza až po niekoľkých mesiacoch od spustenia oficiálnej distribúcie.

V záujme transparentnosti je však na stránkach technickej podpory zverejnený zoznam známych problémov. Vďaka tomu sa aj bežní používatelia môžu jednoducho dozvedieť, čo zdržuje príchod novej verzie systému na ich zariadenie, prípadne, získajú predstavu o tom, s čím približne sa budú musieť popasovať, pokiaľ inštaláciu vykonajú ručne cez dostupné nástroje Asistent pri aktualizácií a Media Creation Tool.

Na základe zverejnených informácií je inštalácia najnovšej verzie Windows 10 „1903“ cez Windows Update momentálne aktívne blokovaná minimálne kvôli štyrom možným problémom, ktoré sa objavovali na vybraných zariadeniach a zatiaľ neboli vyriešené.

Presunutie „známych priečinkov“

Na prvý pohľad vážne sa javí chyba, ku ktorej pri inštalácii aktualizácie „1903“ dochádzalo pokiaľ používateľ vo svojom systéme upravoval umiestnenie takzvaných „známych priečinkov“ Pracovná Plocha, Stiahnuté súbory, Obrázky, Dokumenty a podobne.

Ak teda došlo k zmene preddefinovaného umiestnenia „známych priečinkov“, systém si počas prechodu na novšiu verziu vytváral prázdne priečinky rovnakého názvu v očakávanom umiestnení (%userprofile%) ako ich náhradu a používateľa tak vlastne privítali zložky bez súborov.

V tomto prípade ale nedochádzalo k strate dát, nakoľko tie zostali prítomné v pôvodných zložkách (s upraveným umiestnením), no rozhodne to bolo mätúce, a inštalácia aktualizácie je preto dočasne blokovaná, kým systém nebude schopný správne identifikovať a reagovať na vykonanú zmenu umiestnenia „známych priečinkov“.

Dolby Atmos

Prechodu na najnovšiu verziu Windows 10 aktuálne bránia aj menšie problémy s kompatibilitou ovládačov Dolby Atmos pre slúchadlá a domáce kino, ktoré zastrešuje aplikácia Dolby Access ponúkaná cez Microsoft Store. Na riešení sa aktívne pracuje a očakáva sa, že situácia bude vyriešená v polovici júna.

Ovládače pre grafické karty Intel a problém s úpravou jasu

Problémy s kompatibilitou boli pozorované aj pri vybraných ovládačoch grafických kariet od spoločnosti Intel, kedy systém nereaguje na zmeny jasu obrazovky. Pripravovaná je opravná aktualizácia, a pre tých, ktorí s chybou zápasia bolo zverejnené dočasné riešenie – úprava jasu sa prejaví vždy až po reštartovaní systému.

Aplikácia Dynabook Smartphone Link

Inštalácia „májovej aktualizácie“ je blokovaná aj na zariadeniach, kde je prítomná aplikácia Dynabook Smartphone Link, nakoľko niektoré jej súčasti v najnovšej verzii Windows 10 prestali fungovať. Microsoft oslovil spoločnosť Dynabook a spoločne pracujú na náprave.

Staršie vážnejšie problémy napríklad s prideľovaním správneho označenia pre pripojené pamäťové karty a USB disky alebo pády systému kvôli ochrane BattlEye už boli podchytené a testovaním prechádza opravná aktualizácia 18362.145 (KB4497935), ktorá rieši kopu ďalších nedostatkov. Pre verejnosť by mala byť dostupná už čoskoro.  

27.05.2019

+