MojWindows

Microsoft ešte v novembri 2017 oficiálne ohlásil práce na veľkej novinke pre používateľské prostredie Windows 10. Novinka známa pod názvom „Sets“ umožňovala okná aplikácií združovať do jedného celku podobne ako to funguje v prípade kariet vo webových prehliadačoch.

Používatelia by si vďaka tomu mohli do jedného okna spojiť rozličné aplikácie, ktoré spolu súvisia, respektíve ich používajú pre konkrétny projekt a následne medzi nimi jednoducho prepínať. S funkciou sa malo pracovať veľmi jednoducho a vďaka podobnosti s kartami vo webových prehliadačoch aj intuitívne. Zoskupovanie aplikácií cez „Sets“ pritom malo byť natívnou súčasťou systému Windows 10 a počítalo sa s tým, že fungovať bude s ľubovoľnými aplikáciami.

Napriek tomu, že od ohlásenia novinky ubehlo už pomerne veľa času a avizované boli aj ďalšie plánované vylepšenia, jej reálneho nasadenia sme sa doteraz nedočkali a vyzerá to tak, že tak skoro sa ani nedočkáme. Ako sa podarilo zistiť portálu ZDnet, Microsoft sa v prípade funkcie „Sets“ dostal do nepríjemnej situácie.

Funkcia totiž bola úzko prepojená s pôvodným prehliadačom Microsoft Edge, ktorý bude čoskoro nahradený úplne novou verziou postavenou na jadre z projektu Chromium, čo v skratke znamená, že takmer všetky systémové úpravy a práce na projekte „Sets“ vyšli nazmar.

Microsoft preto mal zvažovať, že s celým projektom pre zoskupovanie aplikácií začne nanovo pod Chromium verziou svojho prehliadača, no nakoniec sa rozhodol, že ho úplne zastaví. Rozhodovací proces malo ovplyvniť aj to, že funkcia „nebola používateľmi dobre pochopená, ani pozitívne prijatá“.

Hovorca spoločnosti Microsoft sa na margo tejto témy vyjadril v duchu, že „funkcionalita Sets bola z testovacích verzií systému odstránená, aby sa o nej rozhodlo z dlhodobého hľadiska, zatiaľ čo do popredia prešli vývojárske práce súvisiace s [novým] prehliadačom Microsoft Edge“.

Hoci to z tohto vyjadrenia vyzerá tak, že funkcia „Sets“ bola len dočasne odsunutá do úzadia, kým nebude dokončená nová verzia prehliadača Microsoft Edge, podľa zdrojov portálu ZDnet má byť situácia o čosi horšia. Microsoft mal dať celému projektu ráznu stopku a momentálne sa ani nepočíta s možnosťou jeho oživenia ako celku.

23.04.2019
Zdroj: ZDnet

+