MojWindows

Windows 7 čoskoro príde o posledné zvyšky oficiálnej podpory, na čo Microsoft dôsledne upozorňuje už dlhú dobu a dokonca kvôli tomu začne v systéme zobrazovať upozornenia. Preto najnovšia informácia o pridaní podpory DirectX 12 do tohto takmer 10 rokov starého systému pôsobí pomerne zvláštne.

Microsoft o tom informoval 12. marca prostredníctvom svojho technického blogu. Z podpory technológie DirectX 12 sa budú tešiť vybrané hry, a ako prvá prišla na rad MMORPG World of Warcraft, kde bolo potrebné zázemie implementované v spolupráci so spoločnosťou Blizzard. Hráči majú vďaka novým technickým možnostiam pocítiť dramatické zlepšenie v plynulosti hrania – „vyššie FPS“.

Na oficiálnom blogu sa píše, že podpora DirectX 12 prichádza po žiadostiach zo strany Blizzardu a ďalších vývojárov. Aktívne má prebiehať spolupráca s ďalšími nemenovanými vývojármi, ktorí majú o používanie technológie vo Windows 7 záujem. Ktoré ďalšie hry prídu na rad nevieme.

Zverejnené informácie sú pomerne strohé, no viac-menej z nich vyplýva to, že nejde o plošnú systémovú implementáciu aplikačného rozhrania DirectX 12, ale o ojedinelé prípady konkrétnych hier, ktorých úprava vyžadujú úzku spoluprácu s Microsoftom.

Navyše je tu zdôrazňované, že Windows 10 bude mať napriek tomu všetkému takpovediac stále navrch. Obsahuje totiž viacero dodatočných a veľmi špecifických optimalizácií súvisiacich s efektívnym využívaním možností DirectX 12.

Vďaka za tip, Erik!

13.03.2019

+