MojWindows

Excel pre mobilné telefóny so systémami Android a iOS už čoskoro získa veľmi užitočnú funkciu, ktorá, pokiaľ bude fungovať korektne, mnohým ľuďom ušetrí kopu času pri kancelárskej práci.

Pomocou pokročilej analýzy obrazových dát z fotografií spolu s novými algoritmami bude aplikácia schopná na fotografii rozpoznať tabuľku vrátane jej hodnôt a previesť ju do digitálnej podoby v Exceli.

V praxi to bude vyzerať približne tak, že používateľ odfotí papier s tabuľkou, následne ju digitálne oreže a získané dáta buď importuje alebo ich upraví, pokiaľ niečo náhodou nebolo rozpoznané správne. Týmto spôsobom z papiera jednoducho získa klasickú excelovskú tabuľku pre ďalšie použitie v digitálnom prostredí.

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

Funkcia je označovaná ako „Insert Data from Picture“ a pôvodne bola ohlásená ešte počas minuloročnej konferencie Microsoft Ignite 2018. Momentálne je na vyskúšanie dostupná pre členov programu Office Insider, ktorí aplikáciu Excel používajú na svojich Android smartfónoch alebo tabletoch.

Postupne by sa ale malo začať aj s distribúciou smerom k bežným používateľom Office 365. Ako prvé prídu na rad zariadenia so systémom Android, neskôr aj iOS.

06.03.2019
Zdroj: Microsoft

+