MojWindows

Tomuto týždňu v podstate dominoval ASUS so svojimi novými hernými strojmi série ROG Strix SCAR II a vynoveným ultrabookom ASUS VivoBook 15, no niečo si pre náš trh pripravil aj Acer.

Ten v závere pracovného týždňa príhodne vyrukoval s tenkým, ľahkým a celkom elegantným notebookom TravelMate X514-51, ktorý má byť primárne určený pre malé a stredné podniky, respektíve pre „často cestujúcich profesionálov“.

Novinka sa vyznačuje telom kombinovaným z horčíkovo-lítiovej a horčíkovo-hliníkovej zliatiny, čo sa má odrážať na zvýšenej odolnosti, práve pred nástrahami spojenými s cestovaním, až štyrikrát vyššou pevnosťou než klasické hliníkové zliatiny, no nižšou hmotnosťou a rovnakou hrúbkou. Dosvedčujú to aj údaje – váha 980 gramov, hrúbka 14,99 mm.

14-palcovú IPS obrazovku s Full HD rozlíšením obklopujú rámiky s hrúbkou 9,2 mm, hoci spodná hrana vyzerá byť až nepríjemne hrubá. Acer notebooku pridáva technológiu BlueLightShield pre potláčanie vyžarovania modrého sveta, podľa nastavení používateľa.

Acer TravelMate X514-51 je v plnej výbave poháňaný 8. generáciou Intel Core i7, k čomu sa pridáva 16 GB operačnej pamäte DDR4 spolu s dvomi SSD diskami v kapacite 512 GB. V predaji je prirodzene dostupných viacero modelov s rozličnými, a teda aj výkonnostne slabšími, konfiguráciami.

Operačným systémom je už klasicky Windows 10 a výdrž batérie by mala dosahovať hranicu 10 hodín. Z portov tu nájdeme 2 x USB 3.0, 1 x USB 3.1 Gen 1 a 1 x HDMI.

Z pohľadu odolnosti je okrem materiálu použitého pre telo notebooku, vyzdvihovaný aj touchpad chránený sklom Corning Gorilla Glass pre lepšie odolávanie škrabancom a ďalšiemu možnému poškodeniu. Opäť ide o niečo, čo ocenia skôr ľudia, ktorí svoje zariadenie často prenášajú.

Orientáciu na profesionálov prízvukuje aj certifikácia pre Skype for Business, čo by v praxi malo znamenať asi toľko, že HD webkamera, dva vstavené reproduktory a dva mikrofóny poskytujú pri video a audio hovoroch dostatočnú kvalitu na to, aby ste po sebe s kolegami či klientmi nemuseli kričať a zároveň sa dobre videli.

Za zmienku ešte stoja integrovaná čítačka odtlačkov prstov, čip TPM 2.0 a predinštalovaná aplikácia Acer ProShield, čo je akási sada pre správu zariadenia a celkové zabezpečenie dáta. IT správcom vo firmách môže prísť vhod nástroj Acer Office Management, ako aj to, že notebooku sa dá jednoducho opravovať. Pre prístup k „vnútornostiam“ stačí vybrať 11 skrutiek.

Acer TravelMate X514-51 je už na našom trhu v predaji, cena začína na 1084€.

Náš tip
FOTOreportáž: Acer regionálne servisné centrum Brno, takto sa opravujú notebooky
15.03.2019
Zdroj: TS

+