MojWindows

To, že sa blíži koniec podpory pre mobilný Windows 10 vieme už dlhú dobu, no až teraz sa z oficiálneho zdroja dozvedáme bližšie informácie o tom, ako to bude prebiehať. Microsoft v tichosti aktualizoval stránky podpory, kde pribudlo niekoľko informácií, ktoré by mali zaujímať zostávajúcich používateľov Windows smartfónov.

Pre pripomenutie, k 10. decembru 2019 bude vydaný posledný balík opráv a bezpečnostných záplat, pričom týmto dňom končí podpora celej platformy. Smartfóny síce bude možné používať naďalej, no je vysoko pravdepodobné, že používateľský zážitok začne výrazne degradovať. To pritom potvrdzuje aj samotný Microsoft, nakoľko postupne začne „zarezávať“ viacero služieb, no a funkčnosť tých, ktoré zostanú už negarantuje.

Napríklad zálohu systémových nastavení a aplikácií bude možné vykonávať len do 10. marca 2020, teda tri mesiace od ukončenia podpory pre platformu.

Vágna formulácia ďalej uvádza, že niektoré služby, ako napríklad nahrávanie fotiek a obnova zariadenia zo zálohy môžu fungovať ešte 12 mesiacov od termínu ukončenia podpory. Z textu vyplýva, že fungovať síce môžu, no nejde o žiadnu garanciu.

Bohužiaľ rovnakým spôsobom sa stránka s podporou vyjadruje aj k obchodu Microsoft Store. Ten „môže“ fungovať aj po dátume ukončenia podpory. Opäť bez akejkoľvek garancie a zjavne aj údržby.

Čo sa týka aplikácií, v tomto prípade Microsoft uvádza, že ich podpora, teda vydávanie nových verzií, je nezávislá na podpore platformy a každý tvorca sa môže kedykoľvek rozhodnúť a ukončiť podporu pre svoj produkt. V praxi situácia bude asi taká, že väčšina ešte stále aktívnych vývojárov hodí uterák do ringu. Len málokto bude svoj čas a pozornosť venovať platforme bez oficiálnej podpory.

Existujúcim používateľom Windows smartfónov je odporúčané prejsť na zariadenia s Androidom alebo iOS. Tých, ktorí „mobilnú desiatku“ opustiť neplánujú, Microsoft aspoň nabáda k vytvoreniu manuálnej zálohy systému ešte pred tým, ako bude odstrihnutá podpora.

Fungovať má naďalej aj aplikácia Windows Device Recovery Tool, pomocou ktorej je možné systém na smartfóne pri problémoch preinštalovať.

Náš tip
Životná púť Windows 10 Mobile sa tento rok zjavne končí
19.01.2019
Zdroj: Microsoft

+