MojWindows

Ani v novom roku nedošlo k zmene v zaužívaných postupov, čo znamená, že aj druhý utorok januára prináša pravidelnú dávku opravných aktualizácií pre podporované operačné systémy Windows.

Hoci očakávania boli v prípade najnovšej verzie Windows 10, s takzvanou októbrovou aktualizáciou, pomerne vysoké, a predpokladalo sa, že uvidíme ďalekosiahly zoznam opravených nedostatkov, realita je značne odlišná.

„Kumulatívka“ s označením KB4480116, ktorej inštalácia posúva označenie zostavy na 17763.253, rieši podľa oficiálneho zoznamu len dvojicu veľmi špecifických nedostatkov týkajúcich sa skôr IT profesionálov, než bežných používateľov. Zvyšná časť sa venuje už len bežným bezpečnostným záplatám pre rôznorodé súčasti operačného systému.

  • Odstránená bezpečnostná zraniteľnosť v izolácii pre systém na vzdialené vykonávanie PowerShell príkazov. Po novom už navyše nebude možné používať vzdialený prístup pre PowerShell príkazy s inými ako administrátorskými účtami.
  • Rieši problém s nástrojom esentutl /p, ktorý pri použití na opravu poškodenej databázy Extensible Storage Engine spôsobil, že výsledkom bola prevažne prázdna databáza. ESE databáza tak bola poškodená a nebolo s ňou možné pracovať.
  • Bezpečnostné aktualizácie pre Microsoft Edge, Internet Explorer, platformu aplikácií a architektúry systému Windows,Windows MSXML, jadro systému Windows, úložiska a súborové systémy Windows, bezdrôtovú sieť systému Windows, skriptovací mechanizmus Microsoft, virtualizáciu Windowsu, Microsoft Jet Database Engine a Linuxový subsystém.

Lepšie na tom nie sú ani predošlé verzie Windows 10 – 1803 a 1709, pre ktoré je platný totožný zoznam opráv. Microsoft v súvislosti s aktualizáciami zverejnil aj prehľad známych problémov.

Po inštalácii najnovších opravných aktualizácií môže v aplikáciách tretích strán dochádzať k problémom s overením hotspotov. Tento nedostatok má byť vyriešený ešte počas januára.

08.01.2019
Zdroj: Microsoft

+