MojWindows

Začiatkom roka bola v súvislosti s najnovšou verziou Windows 10, teda tou s „Októbrovou aktualizáciou“, používateľmi nahlásená dvojica nových, no tentokrát menej závažných problémov.

Prvý z nich spôsobuje chyby pri práci s formátom FLAC, kedy sa v systéme nezobrazujú všetky metadáta o súboroch, respektíve sú značne osekané. Okrem toho pri prehrávaní skladieb z playlistov v aplikáciách Groove Music a Windows Media Player dochádza k preskočeniu prvej minúty, prípadne k úplnému ignorovaniu kratších skladieb.

Druhá, tentokrát Microsoftom potvrdená, chyba spôsobuje deaktiváciu predpripraveného administrátorského účtu, pokiaľ bol používaný. V systéme je totiž štandartne prítomný administrátorský účet, ktorý ale nie je aktívny, keďže neslúži na bežné používanie. Identifikovaný problém by sa preto mal týkať len minimálneho počtu používateľov.

Chyba spôsobuje to, že pokiaľ používateľ tento účet aktivoval, po inštalácii najnovšej aktualizácie dôjde k jeho opätovnému vypnutiu. Ako dočasné riešenie do vydania riadnej opravy, ktorú máme očakávať koncom januára, je odporúčané overiť si, že v systéme existuje ešte minimálne jeden účet s administrátorskými oprávneniami, do ktorého sa dokážete prihlásiť.

Pokiaľ počas inovácie došlo k deaktivovaniu zabudovaného administrátorského účtu, a vy ho potrebujete, môžete ho opätovne aktivovať cez sekciu Správa počítača->Miestny používatelia a skupiny->Používatelia->Administrator, kde odkliknete políčko s popisom „účet je deaktivovaný“.

Už zajtra by sme sa mali dočkať tradičnej dávky opravných aktualizácií a bezpečnostných záplat pre podporované verzie Windows 10, preto je celkom možné, že opravený bude aspoň problém s podporou FLAC. Možno nás však Microsoft prekvapí a vyrieši aj problematického zabudovaného admina.

+