MojWindows

Analytické spoločnosti Gartner a IDC zverejnili svoje analýzy predaja počítačov za obdobie posledného štvrťroku 2018. Napriek rozdielnej metodike sa dvojica jednohlasne zhoduje na tom, že po predošlom zlepšení sa trh opäť prepadol do červených čísel.

Podľa IDC sa predalo 68,1 miliónov počítačov, zatiaľ čo Gartner uvádza, že to bolo 68,6 miliónov. V závislosti od toho, ku ktorému číslu sa prikloníme, sa medziročný pokles pohybuje v intervale 3,7 až 4,3%.

Analýzy sa zhodujú na poradí v rámci prvých štyroch priečok najväčších výrobcov počítačov. Rebríčku kraľuje Lenovo, v tesnom závese nasleduje HP, na tretej priečke stále so solídnym dvojciferným podielom nájdeme Dell a štvoricu uzatvára Apple.

Celosvetové predaje za Q4 s medziročným porovnaním – Gartner

 

Čo sa týka obsadenia piatej priečky, firmy to vidia rozdielne. Podľa IDC sa tu umiestnila s podielom 6,7% spoločnosť Acer, Gartner zasa uvádza, že miesto patrí ASUSu s podielom 6,1%. Spôsobené je to opäť rozdielnou metodikou. Gartner do predajov započítava zariadenia 2v1 s odpojiteľnou klávesnicou, no nie Chromebooky a iPady. IDC to zase robí naopak – započítava Chromebooky, ale nie 2v1 s odpojiteľnou klávesnicou.

Celosvetové predaje za Q4 s medziročným porovnaním – IDC

 

Gartner za prepadom v predajoch vidí problémy s dodávkami procesorov a napätú politicko-ekonomickú situáciu na trhu. IDC za vinníka označuje priamo ekonomické napätie medzi USA a Čínou.

Pomerne zaujímavé je aj to, že Microsoftu sa na domácej pôde podarilo udržať svoju pozíciu piateho najväčšieho výrobcu počítačov, ktorú pôvodne získal v treťom štvrťroku 2018. Predať mať celkovo 472 tisíc zariadení značky Surface, čím napriek citeľnému medziročnému poklesu dosiahol 3,3%-ný trhový podiel.

Predaje za Q4 s medziročným porovnaním v USA – Gartner
14.01.2019
Zdroj: IDC, Gartner

+