MojWindows

Microsoft v oblasti digitálnych asistentov hádže uterák do ringu. Cortanu viac nebude stavať do pozície priameho rivala pre konkurenciu ako je Alexa či Google Asistent. Namiesto toho sa radšej zameraná na jej integráciu do týchto produktov. Na stretnutí s novinármi to prehlásil generálny riaditeľ Microsoftu, Satya Nadella.

V praxi by to malo znamenať približne to, že Cortana bude predstavovať ich doplnok pre oblasti, v ktorých má navrch. Človek teda bude ako komplexnú asistentku primárne používať napríklad Alexu, no na niektoré príkazy vyvolá Cortanu. Čiastočne to pritom funguje už teraz, kedy cez Alexu môžete vyvolať Cortanu, a tá splní zadanú požiadavku. Prípadne naopak.

Microsoft verí, že práve v takejto integrácii leží budúcnosť jeho asistentky. Prepojiť by ju chcel aj s Google Asistentom a týmto spôsobom spoza opony aspoň čiastočne podchytiť trh. Silnou stránkou Cortany má pritom byť napríklad jej hlboké prepojenie a schopnosti pracovať so službou Office 365, takže na týchto základoch sa bude ďalej stavať.

Nová stratégia zjavne vychádza z predpokladu, že doháňať súčasnú stratu na poli „smart reproduktorov“ by bolo príliš náročne a lepšie bude, ak sa Microsoft jednoducho zvezie na hardvérových produktoch firiem, ktoré majú na trhu majoritné postavenie. Získať tým môže určitú relevantnosť bez toho, aby musel investovať do výskumu a vývoja vlastného „železa“, ktoré by sa navyše predávalo s otáznym úspechom.

To, že sa v prípade Cortany prechádza skôr do ofenzívy naznačovalo už jej plánované presunutie vo Windows 10, kde s príchodom tohtoročnej jarnej aktualizácie príde o svoju silnú systémovú integráciu. Na celej situácii sa určite podpísal aj odchod Javiera Soltera, ktorý sa intenzívne venoval prácam na Cortane, no po štyroch rokoch opustil brány Microsoftu.

21.01.2019
Zdroj: BusinessInsider

+