MojWindows

Aktualizované 19:20

Pôvodné informácie, s ktorými prišiel portál Financial Times, a ktoré hovorili o tom, že Bing je blokovaný na základe príkazov čínskej vlády, zjavne neboli správne.

Ako informuje portál Bloomberg, dočasný výpadok vyhľadávača bol spôsobený nešpecifikovanou technickou chybou, nie zámernou cenzúrou zo strany čínskej vlády a Bing už mal byť obnovený do plnej prevádzky.

To, že vláda nemala žiaden záujem o zásah proti vyhľadávaču mali potvrdiť dva zdroje oboznámené so situáciou, ktoré si však neželali byť menované, kedže pristúpili k zdieľaniu dôverných informácií.

Hovorca Microsoftu situáciu ďalej odmietol komentovať a dostupné je len pôvodné vyjadrenie o nedostupnosti vyhľadávača a hľadaní možného riešenia.

Pôvodný text

Prísna kontrola internetu zavedená v Číne, označovaná aj ako „Veľký čínsky firewall“, si vybrala ďalšiu obeť. Tentokrát čínska vláda začala s plošnou blokáciou vyhľadávača Bing, ktorý od stredy v krajine viac nie je dostupný. Microsoft informácie o nedostupnosti potvrdil a momentálne vyhodnocuje, aké kroky by bolo vhodné vzhľadom na situáciu vykonať.

Momentálne nie je známe, prečo došlo k náhlemu blokovaniu vyhľadávača, no štátny telekomunikačný operátor China Unicom údajne potvrdil, že príkaz prišiel priamo z vládneho prostredia.

Na rozdiel od služieb Google, Facebooku, Instagramu či Twitteru, mohol Bing v krajine dlhodobo fungovať vďaka tomu, že Microsoft vyhľadávač prispôsobil požiadavkám vlády a výrazne filtroval zobrazované výsledky.

To, že sa náhle ocitol na „čiernej listine“ je obzvlášť prekvapivé, aj vzhľadom na to, že Microsoft v Číne pôsobí dlhodobo a s tamojšou vládou uzatvára množstvo dohôd.

Od roku 1998 má v Pekingu centrálu Microsoft Research Asia, koncom minulého roka uzatvoril dohodu o vytvorení novej divízie pre umelú inteligenciu v Šanghaji a pre čínsky vládny segment dokonca pripravoval špeciálnu edíciu Windows 10. V krajine taktiež funguje LinkedIn, opäť vďaka zavedeniu cenzúry podľa požiadavok vlády.

Zatiaľ nie sú známe podrobnosti prečo Bing dostal červenú, ani to, či ide o trvalú blokáciu alebo len dočasný stav v dôsledku porušenia niektorej z požiadaviek vlády.

Náš tip
Veľká rana pre Microsoft, cez Bing sa dalo ľahko nájsť detské porno

+