MojWindows

Začiatok roka 2019 pre niektoré aplikácie zvestuje koniec ich životnej púte na starších operačných systémoch Windows. O podporu a možnosť používania tak prišiel klient Steam, no a trochu podobný osud stretol aj bezpečnostné riešenia spoločnosti Avast.

Tie síce budú na Windows XP a Windows Vista fungovať naďalej, no spoločnosť Avast im od 1. januára odstrihla vývoj. To znamená, že ich už na daných systémoch nebude rozširovať o nové funkcie a vylepšenia.

Svoje rozhodnutie zdôvodňuje veľmi jednoducho – záujem o ochranu starších systémov za ostatné roky klesol, pričom záujem o ochranu Windows 7 a novších verzií narástol.

V podstate teda ide o prosté prerozdelenie zdrojov, ktorými firma disponuje. Čas a financie nebude investovať tam, kde to pre ňu nemá opodstatnenie.

Pripomeňme, že v roku 2016 spoločnosť Avast odkúpila konkurenčné AVG, čo znamená, že hlásené ukončenie podpory sa týka aj riešenia AVG Antivirus.

Avast v príspevku na blogu odporúča, aby používatelia operačných systémov Windows prešli na novšiu verziu, v ideálnom prípade na Windows 10, minimálne na Windows 7.

Avšak súčasne zdôrazňuje, že aplikácie Avast a AVG Antivirus síce na starších systémoch nebudú dostávať aktualizácie s novými funkciami, no definície nových vírusov, teda databázy, budú aktualizované naďalej.

V konečnom dôsledku tak toto „ukončenie podpory“ nateraz nepredstavuje až taký veľký problém a staršie systémy, kde napríklad inovácia na novú verziu nie je z nejakého dôvodu možná, budú Avastom aspoň čiastočne chránené ešte nejaký ten čas. Ako dlho budú vírusové databázy v tomto prípade udržiavané, neuvádza.

Veľkým problém je však to, že pre dvojicu Vista a XP už nevychádzajú bezpečnostné záplaty zo strany Microsoftu a existujúce „diery“ môžu útočníci zneužiť. S tým veru nespraví nič ani Avast.

Náš tip
Steam dal zbohom Windows XP a Vista
03.01.2019
Zdroj: Avast

+