MojWindows

Klient digitálneho obchodu s hrami Steam už podľa všetkého prestal fungovať na starších operačných systémoch Windows. Konkrétne mala byť ukončená podpora pre dvojicu Windows XP a Windows Vista.

Spoločnosť Valve o tomto plánovanom kroku informovala ešte v polovici minulého roka na oficiálnej stránke. Pristúpiť k tomu chcela od 1. januára 2019. Ukončenie podpory v tomto prípade znamená, že klienta Steam nebude na spomínaných systémoch vôbec možné prevádzkovať.

Ako dôvod tohto rozhodnutia Valve uviedla, že klient sa pri plnení svojej úlohy spolieha na zabudovanú verziu Google Chrome, pričom tá už na starších systémoch nefunguje korektne.

Nadchádzajúce verzie Steam navyše budú vyžadovať funkcie a bezpečnostné aktualizácie, ktoré sú prítomné len vo Windows 7 a novších systémoch. Hráčom tak teraz nezostáva nič iné, len prejsť na novšiu verziu Windows alebo sa nejako zaobísť bez Steamu.

Podľa štatistiky „Hardvérový a softvérový prieskum“ z decembra 2018 tento krok zasiahne len minimálny počet používateľov. Iba 0,11% klientov Steam bežalo na Windows XP. Druhý dotknutý systém, Windows Vista, v prehľade ani nefiguruje.

02.01.2019

+