MojWindows

Keď sme sa naposledy bližšie pozreli na to, čo je nové v Epsone, bolo to ešte na výlete do Banskej Štiavnice, kde technologické pozadie unikátneho projektu Banka Lásky zaisťuje projektorová a skenovacia technika z produkcie tohto giganta.

Odvtedy ale pretieklo veľa vody, čo okrem iného znamená, viacero noviniek z oblasti tlačiarenskej techniky, skenerov, ale aj niekoľko pikošiek, o ktoré sa firma rozhodla s verejnosťou podeliť.

Sedem statočných pre domácich používateľov

Pre domácich používateľov si na záver roka firma Epson pripravila celú škálu farebných aj čiernobielych tlačiarní zo série EcoTank. Celkovo ide o sedmičku nových modelov – štyri modely z radu farebných tlačiarní (L3150, L3110, L7160, L7180) a tri modely z radu čiernobielych tlačiarní (M1100, M1120, M2140).

Tlačiarne zo série spotrebiteľských farebných tlačiarní EcoTank (L3150, L3110, L7160, L7180) sú teraz kompaktnejšie, ústretovejšie a výhodnejšie ako kedykoľvek predtým. Všetky modely sa dodávajú so zásobou atramentu až na tri roky (pri tlači 225 strán mesačne), čím šetria až 90% výdavkov na atramentové náplne.

Podobne ako predošlé modely, aj L3150, L3110, L7160 a L7180 majú nádržky na atrament umiestnenú na prednej časti. To poskytuje jasný prehľad o stave atramentu a zjednodušuje prípadnú výmenu náplní.

Samotná výmena bola opäť zjednodušená vďaka systému plnenia atramentu novej generácie. Atramentové fľaštičky sú totiž navrhnuté tak, aby sa znížilo riziko možného vyšplechnutia a navyše obsahujú mechanizmus, ktorý zaisťuje, že príslušnou farbou sa dajú naplniť len správne nádržky.

L3150, L3110, L7160 a L7180 patria do kategórie 3v1 – ponúkajú kopírovanie, tlač, skenovanie a dokonca aj tlač fotografií bez okrajov. Model L7180 ponúka aj tlač vo formáte A3. Podporovaná je tiež tlač z mobilu alebo tabletu. Slúži na to sprievodná aplikácia Epson iPrint.

Trio z oblasti čiernobielych tankových systémov, modely M1100, M1120 a M2140, sa má vyznačovať extrémne nízkou spotrebou energie. Epson uvádza, že týždenná spotreba elektriny sa pohybuje v rozmedzí 1 až 2 kWh.

Okrem toho vyzdvihuje aj o niečo dôležitejší aspekt – nízke náklady na tlač. Tieto novinky sa tak majú radiť medzi cenovo najvýhodnejších tlačiarne pre zákazníkov. Modely M1100 a M1120 tlačia rýchlosťou 15 strán za minútu s výstupom prvej strany už za 8 sekúnd. M2140 je navyše zariadením typu 3 v 1 – ponúka tlač, kopírovanie a skenovanie.

Nové atramentové tlačiarne pre firmy

V októbri sa na trh dostalo duo tlačiarní WF-C579RDTWF a WF-C529RDTW zo série WorkForce, teda tej, určenej pre firemné nasadenie. Obidve novinky stavajú na systéme vymeniteľnej súpravy atramentu (RIPS).

Epson pri novinkách vyzdvihuje zameranie na zvýšenie produktivity na pracovisku, obmedzenie vplyvu na životné prostredie a veľmi nízke celkové náklady na vlastníctvo.

K vyššej produktivite majú prispievať najmä: rýchly výstup prvej strany (FPOT) – za 4,8 sekundy čiernobielo a 5,3 sekundy farebne z pohotovostného režimu, rýchlosť tlače až 24 strán za minútu farebne aj čiernobielo (podľa normy ISO) a vysoká rýchlosť obojstranného skenovania 60 ipm (palec za minútu). Maximálna kapacita papiera 1330 listov zase znižuje potrebu dopĺňania.

Obidva produkty sú kompatibilné s produktmi nezávislých dodávateľov, ktoré využívajú rozhranie Epson Open Platform. Firmy môžu využiť aj riešenia spoločnosti Epson, ako sú napríklad Epson Print Admin, Document Capture Pro a Epson Device Admin.

„Vysoká efektivita tlače atramentom – až 50 000 strán čiernobielo a 20 000 farebne, vysoká rýchlosť obojstranného skenovania a široká škála riešení pre firemný workflow robí z týchto výrobkov ťahúňov každej kancelárie. Vysoká výťažnosť atramentu znamená nízke náklady. V porovnaní s konkurenciou ponúka zariadenie taktiež nízke celkové náklady na vlastníctvo. Technológia atramentovej tlače s menším počtom výmenných dielov zase znižuje skryté náklady na servis a iné zásahy.“

Kompaktné skenery pre efektívnu správu dokumentov na cestách

Pozoruhodnými kúskami techniky, ktoré nedávno vyšli z dielne Epsonu, sú mobilné skenery DS-70 a DS-80W formátu A4. Vytvorené boli primárne pre firmy, ktoré potrebujú mobilné riešenia, aby ich zamestnanci mohli efektívne pracovať aj na cestách alebo v obmedzenom pracovnom priestore, teda v malých kanceláriách.

Vlajkový model DS-80W má vstavané rozhranie Wi-Fi, batériu a LCD panel. Umožňuje tak skenovať skutočne kdekoľvek, a to rýchlosťou 4 sekundy na jednu stránku. Pri plnom nabití batérie zvládne naskenovať až 300 strán.

Modely sú vhodné pre mobilných zamestnancov, ako sú terénni predajcovia, ktorým umožní zaznamenávať dokumenty ako výdavky a zmluvy a efektívne ich smerovať do firemných aplikácií alebo skenovacieho softvéru. S modelmi DS je dodávaný softvér Document Capture Pro 2 a Epson Scan 2.0.

„Tieto nové skenery ponúkajú možnosť drôtového aj bezdrôtového použitia a sú ideálne pre potreby rýchleho skenovania na cestách. Novú sériu sme navrhli s ohľadom na nízku váhu, bez toho aby sme obmedzili univerzálnu využiteľnosť pre firemné potreby. Zákazníci často potrebujú skenovať dokumenty rôznej hrúbky. Preto naše nové prírastky podporujú papier s gramážou od 35 g / m2 až po 270 g / m2, teda médiá, pre ktorá je bežne potrebný tradičný plochý skener so sklom.“, uviedol Marcel Divín, Branch Office Manager spoločnosti Epson CZ & SK.

Premiéra na Týždni vedy a techniky na Slovensku

Spoločnosť Epson sa tento rok prvýkrát zúčastnila festivalu Týždeň vedy a techniky na Slovensku (TVT 2018).

Ide o každoročné podujatie, ktorého cieľom je zlepšiť vnímanie vedy a techniky v povedomí celej spoločnosti, popularizovať ich a vzbudiť záujem mladých ľudí o štúdium týchto disciplín. Zástupcovia Epsonu pre publikom pripravili fotenie a následnú tlač fotiek na tlačiarňach Epson, rôzne darčeky a v neposlednom rade súťaže.

Každý, kto na bicykli Epson zvládol šliapať dostatočne rýchlo, dokázal z tlačiarne vytlačiť stranu. Unikátnym spôsobom tak bolo prezentované, koľko úsilia je potrebného pre tlač. Okrem tlačiarní boli na veľkolepej oslave vedy a techniky prítomné aj projektory Epson s praktickými ukážkami ich možností. Firma tak jednak podporila skvelú vec, a zároveň sa jej podarilo spropagovať produkty zo svojej dielne.

Epson získal Zlaté ocenenie za celkovú udržateľnosť

Epson už druhý rok po sebe získala Zlaté ocenenie za celkovú udržateľnosť od nezávislého združenia EcoVadis. Toto ocenenie odráža snahu o dosahovanie najlepšej možnej medzinárodnej úrovne spoločenskej zodpovednosti firmy. Zároveň uznáva „výnimočnosť“ Epsonu v kategóriách životné prostredie a udržateľný nákup a zdôrazňuje úspechy v oblasti riadenia pracovných síl, ľudských práv a etiky

K získaniu ocenenia viedlo posudzovanie a hodnotenie spoločnosti Epson z hľadiska zamestnancov, procesov a platforiem. Uznaním vynikajúcej úrovne postupov, činností a výsledkov v oblastiach životného prostredia a udržateľného nákupu sa Epson umiestnil medzi 3 % najlepších spoločností z hľadiska celkovej udržateľnosti.

Združenie EcoVadis pomocou jedinečnej metodiky posudzovania spoločenskej zodpovednosti firmy meria vyše 50 000 organizácií v celkovo 190 priemyselných odvetviach v 150 krajinách.

Epson sa pritom usiluje o vývoj ekologicky šetrných produktov v rámci celého svojho sortimentu vrátane tlačiarní, projektorov, robotiky a inteligentných okuliarov pre rozšírenú realitu. Snaha firmy Epson o výrobu účinných, kompaktných a presných technológií (Sho Sho Sei) dlhodobo vychádza z japonského konceptu Monozukuri – umenie a veda výroby. Na základe získaného ocenenia to vyzerá tak, že sa jej to vcelku darí.

Unikátny prístroj Paperlab

Zameranie na ekologické, finančné a spoločenské ciele sa nedávno dokonca malo pretaviť v unikátnu inováciu – prístroj PaperLab. Epson uvádza, že PaperLab A-8000 je prvým systémom pre kancelársku výrobu papiera za sucha. Ide o mašinku, ktorá dokáže vyrobiť nový papier zo starého priamo na mieste.

Vďaka tomu navádza na opätovné využitie odpadového papiera na výrobu nového papiera a tým uzavretie recyklačného procesu, čo podporuje prechod na obehové hospodárstvo.

Epson a Formula 1?

Epson podporuje pretekársky tím Mercedes-AMG Petronas od sezóny 2015. Ako oficiálny partner tímu poskytuje svoje produkty, napríklad atramentové tlačiarne, skenery, 3LCD projektory či inteligentné okuliare. Logo Epson preto svieti na pretekárskych vozidlách tímu Mercedes-AMG Petronas, ako aj na prilbách a kombinézach Valtteriho Bottasa a Lewisa Hamiltona.

Po tom, čo tím zvíťazil na piatych Majstrovstvách sveta konštruktérov Formuly 1 po sebe, Epson svojmu partnerovi hrdo a otvorene blahoželal. Oslavované víťazstvo bolo dosiahnuté 11. novembra spojením bodových ohodnotení vodičov Lewisa Hamiltona, ktorý preteky vyhral, a Valtteriho Bottasa.

„Všetci v Epsone majú veľkú radosť z víťazstva pretekárskeho tímu Mercedes-AMG Petronas na tohtoročných majstrovstvách,“ povedal Munenori Ando, výkonný riaditeľ a vrchný správny riaditeľ divízie Predaj a Marketing firmy Epson. „Zanietená oddanosť tímu pre tímovú prácu, minimalizáciu dopadov na životné prostredie, a neustále usilovanie sa o technologický pokrok na dosahovanie najlepších výkonov predstavuje hodnoty, ktoré Epson zdieľa. Sme nesmierne hrdí na to, že tím na podporu svojho zaslúženého víťazstva využil rad výrobkov Epson.“

17.12.2018
Zdroj: TS

+