MojWindows

ADATA tento mesiac na Slovensku začína s predajom svojho prvého SSD disku postaveného na QLC flash pamäti, ktorej masívnu produkciu len nedávno ohlásila spoločnosť Samsung. Od novej technológie si výrobcovia sľubovali zníženie výrobných nákladov, čo sa podľa všetkého skutočne naplnilo.

2,5-palcový SATA disk SU630 totiž bude v predaji za cenu od 38€ pri 240 GB verzii, cez 68€ za 480 GB, až po 132 € pri verzii s kapacitou 960 GB.

ADATA tak v daných kapacitách ponúkne jeden z najlacnejších, ak nie vôbec najlacnejší, SSD disk na trhu, čím výraznejším spôsobom znižuje cenovú priepasť medzi klasickými pevnými diskami a SSD.

Maximálna prenosová rýchlosť má pri sekvenčnom čítaní dosahovať 520 MB/s. Pri zápise výrobca uvádza 450 MB/s.

Životnosť diskov uvádzaná hodnotou TBW, teda množstvom celkovo zapísateľných dát dosahuje 50 TB pri 240 GB kapacite, 100 TB pri 480 GB kapacite a 200 TB pri 960 GB kapacite. Ide o čosi nižšie hodnoty, než sme pri SSD diskoch zvyknutí, čo je jeden zo záporov novej technológie. Na disk je taktiež poskytovaná záruka len 2 roky.

ADATA uvádza, že k disku je vhodné stiahnuť si bezplatné aplikácie ADATA SSD Toolbox a Migration Utility. SSD Toolbox vie zistiť aktuálny stav, opotrebenie a odhadovanú životnosť a Migration Utility zase pomôže pri prenose dát zo staršieho disku.

11.12.2018

+