MojWindows

Zástupcovia spoločnosti Samsung dnes oznámili spustenie hromadnej produkcie prvých 4-bitových (QLC, štvorúrovňová bunka) SSD diskov s kapacitami až 4 TB, určených pre spotrebiteľský trh. Cena nových diskov bude predstavovať 154 € za kapacitu 1TB, 309 € za kapacitu 2TB a 719 € za kapacitu 4TB.

Samsung v nových diskoch vidí veľký potenciál, akúsi pomyselnú štartovnú čiaru veľkého prechodu na terabajtové SSD disky. Vychádza pritom z predpokladu, že dôsledkom rozširovania sortimentu a zníženia ceny dôjde k rýchlemu šíreniu SSD produktov s väčšími kapacitami, čo bude priamym stimulom pre koncových používateľov.

Pri diskov postavených na 4-bitových čipoch sľubuje zvýšenie kapacity na jednotku plochy, použitím 64-vrstvovej 1Tb technológie V-NAND štvrtej generácie, pri zachovaní požadovaného výkonu a rýchlosti zariadenia. Zjednodušene povedané to znamená asi toľko, že nové disky s vyššími kapacitami budú lacnejšie, no pritom by mali byť rovnako rýchle ako ich predchodcovia.

Samsung uvádza, že 4-bitový QLC SSD disk dosahuje sekvenčné čítanie s rýchlosťou 540 MB/s, sekvenčný zápis s rýchlosťou 520 MB/s a dodáva sa s trojročnou zárukou. Do konca roka plánuje do predaja uviesť modely s kapacitami 1 TB, 2 TB a 4 TB v tradičnom 2,5-palcovom formáte. Prvé kúsky by pritom mali byť dostupné už od novembra.

Spoločnosť okrem toho predpokladá, že tento rok poskytne podnikovému sektoru M.2 NVMe SSD disky a spustí hromadnú výrobu 4-bitových pamätí postavených na technológii V-NAND piatej generácie. Tým reaguje na rastúci dopyt po rýchlejšom a spoľahlivejšom výkone v širokej škále nasadení, ako sú dátové centrá, podnikové servery a podnikové úložiská novej generácie.

26.10.2018

+