MojWindows

Deloitte zverejnil rebríček 50 najrýchlejšie rastúcich technologických spoločností v strednej Európe. Zo Slovenska sa v rebríčku CE Technology Fast 50 tento rok umiestnili tri spoločnosti. Okrem toho sa jedna slovenská spoločnosť prebojovala do špeciálnej kategórie Veľká päťka (Big Five) a dve do kategórie Vychádzajúce hviezdy (Rising Stars).

Najvyššie umiestnenie dosiahla spoločnosť Sli.do, ktorá obsadila vynikajúce 4. miesto v stredoeurópskom rebríčku.

„Tempo rastu najdynamickejších technologických spoločností v strednej Európe sa aj naďalej zrýchľuje. Priemerný rast spoločností z rebríčka Technology Fast 50 zaznamenal nový rekord vo výške 1 290 % (rast v posledných štyroch rokoch). Už tretí rok po sebe prekonalo priemerné tempo rastu hranicu 1 000%, čo poukazuje na udržateľnosť stredoeurópskeho technologického rozmachu v strednodobom horizonte,“ uviedla Ivana Lorencovičová, partnerka spoločnosti Deloitte.

Najväčšie prekvapenie oproti minuloročnému rebríčku priniesli firmy, ktoré obhájili svoje miesto v prvej päťke. Vlani a v roku 2016 boli v prvej päťke len nováčikovia, ale v tomto roku sa podarilo obsadiť prvé dve miesta spoločnostiam, ktoré figurovali v prvej päťke aj minulý rok. Obidve spoločnosti sú z Českej republiky.

Prvé miesto patrí firme so špecializáciou na 3D tlač, Prusa Research (vlani 3. miesto), druhou v poradí je minuloročný víťaz, veľký internetový predajca leteniek, Kiwi.com. Najpozoruhodnejší je obrovský medziročný skok v raste oboch spoločností v priebehu štyroch rokov.

Rast spoločnosti Kiwi.com sa zvýšil z minuloročných 7 165 % na neuveriteľných 14 337 %, no spoločnosť Prusa Research prekonala aj tieto čísla a poskočila z 6 910 % na fantastických 17 118 %. Na treťom mieste sa v rebríčku umiestnila spoločnosť  Q Software z Chorvátska s rastom na úrovni 3 894 %.

Spoločnosti zo Slovenska nezaostávajú

Na vynikajúcom 4. mieste v stredoeurópskom rebríčku a na čele pomyselného slovenského rebríčka sa umiestnila spoločnosť Sli.do, slovenská platforma na interakciu s účastníkmi stretnutí a podujatí. Spoločnosť dosiahla za vykazované obdobie rast na úrovni 2 971 %.  Okrem Sli.do sa v hlavnom rebríčku umiestnili ďalšie dve spoločnosti.

Na jedenástom mieste spoločnosť Zelená pošta s.r.o., ktorá ponúka netradičné poštové služby, ktorá vykázala rast tržieb za posledné štyri roky na úrovni 867 %, a na 27. mieste spoločnosť špecializujúca sa na monetizáciu dát, Instarea s.r.o. s rastom 455 %.

Aj v ostatných rebríčkoch malo Slovensko zastúpenie. V špeciálnej kategórií Veľká pätka (Big 5) sa umiestnil na piatom mieste Pixel Federation s.r.o. Tržby spoločnosti, ktorá sa zaoberá vývojom hier, vzrástli v sledovanom období o 111 %.

Úspešné boli slovenské firmy aj v kategórií Vychádzajúce hviezdy (Rising Stars), kde boli hneď dvaja zástupcovia. Na druhom mieste sa umiestnila slovenská spoločnosť itrinity so špecializáciou na SEO (1 555 %) a na piatom mieste GreenWay Infrastructure s.r.o. so sieťou rýchlo nabíjacích staníc pre elektromobily a rastom 1 123 %.

Špeciálne kategórie aj ocenenia

Vychádzajúce hviezdy (Rising Stars) sú spoločnosti, ktoré sú zatiaľ mladé a nespĺňajú kritériá na zaradenie do hlavného rebríčka Fast 50, ale napriek tomu od svojho založenia dosiahli výrazný rast. Tento rok bolo až päť z desiatich Vychádzajúcich hviezd z Českej republiky, čo spolu s prvými dvoma miestami v hlavnom rebríčku Fast 50 naznačuje výborné podmienky pre rast a inovácie v tejto krajine.

Víťazom je však chorvátsky inteligentný obchod s pouličným nábytkom, INCLUDE, so štvorročnou mierou rastu 1 950 %.

Kategória Veľká päťka (Big Five) je určená pre rýchlorastúce veľké spoločnosti, ktoré vzhľadom na svoju veľkosť už nemôžu súťažiť v raste výnosov s menšími a mladšími spoločnosťami v rebríčku Fast 50. Už druhý rok po sebe zvíťazil český internetový obchod s real-world fashion, ZOOT, so štvorročnou mierou rastu 513 %.

Druhé miesto získala poľská spoločnosť RTB House (415 %), ktorá sa zaoberá marketingovou technológiou a retargetingom. Tretiu priečku obsadila lotyšská spoločnosť Booking Group (271 %), ktorá prináša revolúciu vo svete požičiavania áut.

Tento rok Deloitte udelil opäť aj špeciálnu cenu Najprelomovejšia inovácia (Most Disruptive Innovation) pre spoločnosti, ktoré sú priekopníkmi revolučných myšlienok a technológií. Tohtoročným víťazom je litovská spoločnosť Brolis Semiconductors, ktorá využíva prelomovú infračervenú fotónovú technológiu na vývoj nového druhu snímača, ktorý meria dôležité parametre krvi bez narušenia pokožky.

Porota udelila aj novú Cenu za spoločenský prínos pre spoločnosti, ktorých produkty alebo služby najefektívnejšie prispievajú k dosiahnutiu aspoň jedného cieľa OSN v oblasti trvalo udržateľného rozvoja do roka 2030. Táto cena je pre investorov, ktorí okrem rozhodnutí na základe zisku prijímajú čoraz viac rozhodnutí s dôrazom na prínos pre spoločnosť a životné prostredie.

Prvá udelená cena patrí poľskej spoločnosti Saule Technologies, ktorá vyvinula novú generáciu technológie solárnych panelov s použitím tenkej, flexibilnej fólie, ktorú možno obaliť okolo budov.

Zdroj:TS

+