MojWindows

Smartfóny s mobilným Windowsom to majú v celkom pohľade takpovediac už za sebou, hoci Microsoft nikdy oficiálne a otvorene neoznámil ich jasný koniec.

Situácia sa vyvinula organicky – dopyt utíchol, výrobné linky boli zastavené, aplikácie sa postupne vytratili a trhový podiel sa prepadol do hĺbin odkiaľ niet návratu. Napriek tomu sa ešte stále nájde niekoľko zanietených používateľov, ktorým nejaká tá Lumia, Jade Primo alebo Elite x3 dennodenne robia spoločníka.

Práve ich často trápi otázka, ako dlho ešte budú môcť bez obáv pokračovať v používaní svojho obľúbeného smartfónu predtým, než príde jasný koniec a bezpečnostné i opravné aktualizácie sa stanú vecou minulosti.

Pravda je taká, že aktívny vývoj v podobe rozširovania možností a pridávania nových funkcií pre „mobilnú desiatku“ už dlhú dobu neprebieha, no do dnešného dňa ešte stále beží každomesačné vydávanie aktualizácií starajúcich sa o bezpečnosť a chod systému. Tie by mali podľa dostupných informácií, ktoré Microsoft zverejnil v prehľade životného cyklu pre svoje produkty, pokračovať až do konca roku 2019.

V spomínanom prehľade konkrétne figuruje termín 10. december 2019, kedy pre Windows 10 Mobile v najnovšej dostupnej verzii 1709 (z októbra 2017) končí hlavná podpora.

Vzhľadom na aktuálny stav je veľmi pravdepodobné, že práve tento dátum bude symbolizovať úplný koniec, bez ďalšieho predlžovania. Smartfóny síce bude možné používať aj po jeho uplynutí, no už bez podpory, čo v preklade znamená zníženú odolnosť voči kybernetickým hrozbám, ako aj to, že pre žiadnu zo zistených chýb nebude možné čakať opravu.

Po tom, čo prišlo niekoľko e-mailov s otázkou na dĺžku podpory pre Windows 10 Mobile sme sa obrátili aj priamo na zástupcov spoločnosti Microsoft. Odkázaní sme boli na prehľad životného cyklu systému, žiadne ďalšie informácie poskytnuté neboli.

14.09.2018

+