MojWindows

Vydrieračský softvér WannaCry napáchal pri útokoch v máji minulého roka rozsiahle škody. Podľa expertov na počítačovú bezpečnosť išlo o najväčší útok tomto druhu v doterajšej histórii. Dôjsť malo k infikovaniu niekoľko stoviek tisícov počítačov, iné odhady zase hovoria o približne 230 000 napadnutých zariadení.

Hoci sa situácia pomerne rýchlo dostala pod kontrolu, červ bol deaktivovaný a väčšina počítačov aktualizovaná cez pravidelne vydávané balíčky, aby útočníci viac nemohli zraniteľnosť v systéme využiť, nie každý sa poučil a WannaCry vďaka rozličným mutáciám ešte nepovedal svoje posledné slovo.

Potrebné záplaty pre Windows sú síce dostupné od marca 2017, no k ich inštalácii zjavne pomerne voľne pristupoval aj najväčší nezávislý výrobca čipov Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, s ktorým spolupracujú firmy ako AMD, Apple, Qualcomm alebo Nvidia.

Počítače s operačným systémom Windows 7 používané priamo v továrňach boli začiatkom víkendu infikované po tom, čo do nich ransomvér prenikol prostredníctvom softvéru od jedného z dodávateľov. Pri inštalácii nebola vykonaná kontrola bezpečnostných riešením a červ tak dokázal bez väčších problémov systém infikovať. Dôjsť k tomu malo v piatok večer, pričom obnoviť 80% prevádzky tovární sa podarilo až v nedeľu napoludnie. Plná prevádzka mala byť podľa predstaviteľov spoločnosti obnovená počas včerajšieho dňa.

Napriek tomu, že výpadok výroby trval len desiatky hodín, nešťastná situácia bude podľa mať značný finančný dopad kvôli posunutiu dodávok a dodatočným investíciám. Spoločnosť oznámila, že predpokladá zníženie štvrťročného obratu až o 3%, čo by malo predstavovať  škodu 250 miliónov dolárov.

Náš tip
Počítače s Windows XP boli v drvivej väčšine prípadov imúnne voči WannaCry, používateľov chránil pád systému

Zdroj: DigiTimes

07.08.2018

+