MojWindows

O tom, že operačný systém Windows XP v skutočnosti nebol až tak náchylný na ransomvér WannaCry, ako sa pôvodne myslelo a celkovo sa nepodpísal na šírení infekcie, informovalo už viacero bezpečnostných spoločností.

Tieto informácie teraz potvrdzuje aj séria laboratórnych testov spoločnosti Kryptov, ktorá uvádza, že pokus o infekciu počítača so systémom Windows XP buď zlyhal alebo končil pádom systému do takzvanej modrej obrazovky smrti. Navyše po tom, ako sa systém reštartoval a opätovne nabehol, nebola v ňom prítomná žiadna infekcia ani zašifrované súbory. Používateľov tak mala zachrániť práve skutočnosť, že systém má pri vystavení nečakanému kódu tendenciu „padať“.

Testované pritom boli systémy Windows XP SP2, Windows XP SP3, Windows 7 64 bit SP1 a Windows Server 2008 SP 1, bez nainštalovaných bezpečnostných záplat odstraňujúcich problémy s WannaCry. V prípade Windows XP, ktorý už nie je podporovaný, ich Microsoft navyše vydal až po tom, čo sa útok ransomvéru WannaCry rozmohol.

Kým v prípade systému Windows 7 dochádzalo pri automatizovanom útoku k okamžitej infekcii, jediným spôsobom, ako infikovať systém Windows XP bolo ručné spustenie infikovaných súborov. Práve z tohto dôvodu tvorili počítače s Windows XP len 0,1% podiel medzi infikovanými zariadeniami.

Napriek týmto zisteniam, výskumníci upozorňujú, že to v žiadnom prípade neznamená, že Windows XP je bezpečný. Nakoľko ide o systém, ktorý už tri roky nedostáva žiadne aktualizácie, obsahuje obrovské množstvo známych bezpečnostných chýb, ktoré útočníci môžu zneužiť.

Náš tip
Ikonický systém Windows XP je pomocou emulácie možné spustiť aj na iPhone 7

Zdroj: Zdnet

01.06.2017

+