MojWindows

Smartfóny, tablety či inteligentné hodinky sa za posledné desaťročie stali dominantou technologického sveta a využívajú ich aj Slováci. Spoločnosť Samsung preto, pri príležitosti uvedenia svojich najnovších produktov (Galaxy Tab S4, Galaxy Tab A 10.5, Galaxy Note 9), využila služby agentúry Ipsos, aby sa pozrela na to, ako Slováci vnímajú mobilné technológie.

Nakoľko zadávateľom bola spoločnosť Samsung, otázky sa týkali primárne technológií, ktoré sú prítomné v spomínaných nových produktoch. Napriek tomu prezentuje niekoľko zaujímavých informácií. Prieskum prebehol na vzorke 800 respondentov vo veku od 18 do 65 rokov a prináša nasledovné závery:

Pri práci chceme viac voľnosti

Až 67,9 % opýtaných by si rado vyskúšalo život digitálneho nomáda, resp. by chceli kombinovať prácu z kancelárie a z domu, a boli tak flexibilnejší, ak by mali k dispozícii ideálne prístroje na prácu. Viac ako 16 % uviedlo, že sú radi flexibilní a moderné technológie bežne využívajú na prácu odkiaľkoľvek.

Len 16,1 % odpovedalo, že sú spokojní s prácou v kancelárii, na ktorú sú zvyknutí. Takmer polovica (48,7 %) pracuje okrem kancelárie aj doma, prípadne v reštauračných zariadeniach a kaviarňach (14,6 %), či v parku (8,9 %).

Vystačíme si so smartfónom

Ak sme mimo kancelárie, na prácu si vystačíme len so smartfónom, a to až 29,7 % z nás. Pre 31,4 % opýtaných je potrebný spoľahlivý notebook, nakoľko smartfón používajú len ako doplnok.

Smartfón a notebook na prácu potrebuje, ale v prípade naozaj kvalitného telefónu by prácu robili len na ňom, až 22,9 % respondentov. Pri práci však využívame aj kombináciu smartfónu a tabletu v sete s klávesnicou. V prípade naozaj kvalitného telefónu by si vedelo prácu robiť len na ňom a plne nahradiť tablet 13,5 % Slovákov.

Surfovanie po internete, ale aj na fotografovanie

Prieskum tiež zisťoval, ako využívame smartfóny. Vyše 90 % uviedlo, že na telefonovanie, 88,8 % na fotografovanie, 86,2 % na SMS-kovanie a až 81,2 % na surfovanie po internete – čítanie správ či na sledovanie sociálnych sietí. Ďalej nasledovali chatovanie (70 %), počúvanie hudby (61 %), tvorba a úprava dokumentov (55,6 %) a sledovanie videí a filmov. Len 7,7 % uviedlo, že nevlastní smartfón.

Život si vieme predstaviť aj s dotykovým perom

Slováci sa nebránia ani tzv. stylusu. Ak by ho mal smartfón vo výbave, najčastejšie si vieme predstaviť jeho vyžitie na klasické ovládanie namiesto prsta (41,8 %), ale aj na písanie (25,1 %), kreslenie (17,6 %) či editáciu dokumentov a úpravu fotografií (15,5%).

Inteligentné hodinky najmä na monitorovanie životných funkcií

Inteligentné hodinky využíva len 17 % Slovákov. Ak by ich však vlastnili, alebo aj vlastnia, 59,3 % opýtaných by ich využívalo na monitoring telesných funkcií a aktivít, akými sú šport, chôdza, spánok. 24,4 % by chcelo prostredníctvom nich telefonovať aj bez mobilného telefónu, prípadne by chceli byť stále online aj bez mobilného telefónu (23,2 %).

Samsung uvádza, že rovnaký prieskum bol realizovaný aj v Českej republike a výsledky sú až na minimálne odchýlky rovnaké.

Náš tip
Pražská pobočka Microsoftu – miesto, kde sa pracuje inak

Zdroj: TS

13.08.2018

+