MojWindows

V ponuke obchodu Microsoft Store sa prekvapivo objavil bezplatný kancelársky balík LibreOffice, medzi používateľmi obľúbený najmä ako bezplatná náhrada za Microsoft Office. Stiahnuť sa síce dá priamo z oficiálnej stránky, no zaradenie do digitálneho obchodu príde vhod majiteľom zariadení, kde je používaný Windows 10 S, respektívne Windows 10 v režime S.

Tí sú totiž pri inštalácii aplikácií odkázaní výhradne na ponuku obchodu Microsoft Store, iný zdroj aplikácií nie je možné použiť. Ďalšou výhodou je jednoduchá inštalácia aktualizácií, ktorú obstaráva priamo aplikácia Microsoft Store.

LibreOffice je možné z obchodu stiahnuť bezplatne, cez tlačidlo „Skúsiť zdarma“, no nachádza sa tu aj platená možnosť s cenovkou 2,99€. „Skúšobná“ verzia je pritom bez akýchkoľvek obmedzení, výnosy z možného predaja majú slúžiť výhradne na podporu vývojárov, a práve to môže byť problémom.

Aplikáciu LibreOffice do obchodu Microsoft Store nezaradili oficiálny tvorcovia, ale tretia strana vystupujúca pod označením „.net“. Kvôli tomu je otázne, ako transparentne sa bude narábať s financiami, ako aj to, či sa aplikácia v obchode vôbec „ohreje“. V minulosti sa objavili prípady, kedy boli produkty pridané podobným spôsobom promptne odstránené. Tvorcovia LibreOffice boli na situáciu upozornení a momentálne majú vyhodnocovať, či boli splnené všetky potrebné náležitosti.

Doplnené 24.7. LibreOffice sa síce ešte stále dá v obchode vyhľadať, no stiahnutie už nie je možné. 

23.07.2018

+