MojWindows

Po vydaní veľkej jarnej aktualizácie pre Windows 10 budú používatelia konečne môcť plnohodnotne využívať takzvané progresívne webové aplikácie.

Nakoľko je dôležité zabezpečiť, aby už v prvotnom štádiu bolo z čoho vyberať, Microsoft a vývojári začali weby, ktoré spĺňajú potrebné požiadavky postupne pridávať do obchodu Microsoft Store.

Ponuka už teraz obsahuje niekoľko kúskov, hoci pre našincov sú zatiaľ asi najzaujímavejšie aplikácie sociálnej siete Twitter a vyhľadávač hotelov Trivago. Pred pár dňami ale došlo v súvislosti s progresívnymi webovými aplikáciami k zaujímavej situácii.

Do obchodu boli vývojárom Pladoo Interactive v rámci kategórie PWA pridané neoficiálne aplikácie YouTube a Uber. Krátko na to ale začali testeri hlásiť, že dvojica nespĺňa potrebné parametre, aby skutočne mohla spadať do tejto kategórie.

V skutočnosti išlo o takzvaný „wrapper“, teda webovú stránku zbytočne zaobalenú do aplikácie bez pridanej hodnoty a potrebných funkcií.

Zaujímavé je aj to, že v popise k aplikáciám bolo uvedené, že ide o súčasť projektu „Windows Revival Project“ s cieľom priniesť na mobilnú platformu Windows 10 Mobile aplikácie, a to či už v natívnej podobe alebo prostredníctvom PWA.

Zároveň nechýbal prísľub, že ďalšie aplikácie budú nasledovať. Tento ušľachtilý cieľ ale prichádza neskoro, nie práve najvhodnejšou formou, a zdá sa, že úplne minie účinku.

Len pár dní po zaradení týchto aplikácií do ponuky digitálneho obchodu Microsoft Store, totiž došlo k ich náhlemu odstráneniu.

Nie je známe, či v tomto príde išlo o otázku kvality, problém s autorskými právami alebo kombináciu týchto faktorov. V každom prípade to vyzerá tak, že hlavné slovo pri rozširovaní ponuky bude mať aj naďalej Microsoft, ktorý vyžaduje splnenie nastavených kritérií, a bez toho to nepôjde.

Náš tip
Phil Spencer sľubuje viac exkluzivít pre Xbox, získava veľkú posilu

Zdroj: OnMSFT

18.04.2018

+