MojWindows

Majitelia konzol rodiny Xbox One čoskoro budú môcť okrem Cortany používať aj ďalších digitálnych asistentov. Ako upozornil portál WindowsCentral, pripravovaná je systémová podpora pre Alexu a Google Asistenta.

Zatiaľ nie je známe, kedy presne sa má novinka na konzolách objaviť, no všeobecný predpoklad je taký, že Microsoft podrobnosti oznámi počas nadchádzajúceho herného veľtrhu E3, kde bude mať veľkú prezentáciu. Rovnako tak nepoznáme ani rozsah príkazov a funkcií, ktoré budú asistenti schopní vykonávať.

Nakoľko senzor Kinect, ktorý bolo možné využívať na hlasové ovládanie, dostal ráznu stopku, prepojenie s ďalšími digitálnymi asistentmi cez zariadenia, kde sa nachádzajú, môže byť pre Xbox správnym krokom. Najmä na trhoch, kde má Alexa v niektorých oblastiach oproti Cortane jasne navrch, a to napriek tomu, že Cortanu má podľa štatistík Microsoftu využívať 150 miliónov používateľov.

Navyše Microsoft a Amazon ešte v polovici minulého roka oznámili, že nadviažu úzku spoluprácu za účelom lepšieho prepojenia svojich asistentiek. Tento cieľ je naďalej platný, čo bolo potvrdené počas vývojárskej konferencie Build 2018.

Portál WindowsCentral uvádza, že sekcia „Digital Assistants“ bude do konzoly Xbox One pridaná v nadchádzajúcich zostavách, čo by malo znamenať asi toľko, že k bežným používateľom dorazí najskôr v rámci momentálne pripravovanej júnovej aktualizácie.

Zaujímavým kúskom zjavne súvisiacim s touto témou je skutočnosť, že Albert Penello, riaditeľ konzolového marketingu, ktorý z Microsoftu odišiel po 18-tich rokoch, našiel svoje uplatnenie v spoločnosti Amazon. Zodpovedný je za zlepšenie postavenia Alexy a inteligentných reproduktorov Echo v hernom segmente.

Zdroj: WindowsCentral

04.06.2018

+