MojWindows

Príkazový riadok pozná takmer každý používateľ operačných systémov Windows. Pre väčšiu ale ide o nástroj, ktorý využíva veľmi sporadicky, a aj to len s niekoľkými najznámejšími príkazmi.

Jeho využitím sa síce dá vykonávať množstvo úkonov, no na to však treba poznať príkazy a ich jednotlivé parametre, čo znamená hodiny strávené vyhľadávaním a učením sa. Príliš veľkou pomocou v tomto smere, bohužiaľ, nie je ani vstavaný pomocník Help, nakoľko pokrýva len základných 86 príkazov.

Po dlhej dobe sa na túto skutočnosť zjavne rozhodol reagovať samotný Microsoft. V polovici apríla vydal rozsiahly 948-stranový manuál, v ktorom je popísaných 254 dostupných príkazov, vrátane parametrov, ukážok použitia, a v niektorých prípadoch aj verzie operačného systému, na ktorú sa dané informácie vzťahujú.

Ak sa teda chce v tejto oblasti vzdelávať, prípadne mať po ruke podrobné informácie o ponúkaných možnostiach, stiahnite si bezplatnú príručku Windows Command Reference a vaša cesta za titulom majstra príkazového riadka môže začať.

Náš tip
Microsoft zverejnil svojho historického správcu súborov ako open-source

Zdroj: BleepingComputer

04.05.2018

+