MojWindows

Prácu s kartami v aplikáciách, respektíve združovanie okien aplikácií, podobne ako to funguje vo webových prehliadačoch, Microsoft už verejne testoval s vybranou časťou ľudí zapojených do programu Windows Insider koncom roka 2017.

Už vtedy však prehlásil, že keďže ide o výrazný zásah do prostredia operačného systému Windows 10, táto novinka sa k používateľom tak skoro nedostane. Aktuálne to ale vyzerá tak, že horúcim kandidátom na jej pridanie je práve jesenná aktualizácia „Redstone 5“, ktorá už prebieha verejným testovaním v okruhu Skip Ahead.

Práve tu bola totiž v najnovšej testovacej zostave 17618 pridaná podpora pre prácu s kartami/záložkami v systémových aplikáciách Prieskumník, Poznámkový blok, Príkazový riadok a PowerShell, ale aj aplikáciách Microsoft Edge, Pošta, Kalendár a OneNote.

Sets

Základnou myšlienkou je to, aby si používateľ pri práci mohol do jedného okna „naskladať“ všetky potrebné aplikácie a následne medzi nimi prechádzal. Na vyššiu úroveň to ale má posunúť prepojenie s pripravovanou funkciou „Timeline“.

Po tom, čo okno s viacerými aplikáciami zatvorí, čím dôjde k ich ukončeniu, práve pomocou „časovej osi“ je možné plynulo obnoviť ich posledný stav k určitému času a ďalej tak pokračovať v práci.

Časová os

Na ovládanie a prepínanie medzi združenými aplikáciami bolo zároveň pridaných aj niekoľko klávesových skratiek:

  • Ctrl + Win + Tab – prepnutie na ďalšiu kartu
  • Ctrl + Win + Shift + Tab – návrat na predošlú kartu
  • Ctrl + Win + T – otvorenie novej karty (aplikáciu je tu možné spustiť vyhľadaním jej názvu)
  • Ctrl + Win + W – zatvorenie aktuálnej karty
Náš tip
5 vecí, ktoré by sa mali objaviť v jesennej aktualizácii „Redstone 5“
08.03.2018

+