MojWindows

Operačný systém Windows 10 S, prezentovaný ako samostatná edícia Windows 10, príliš vody zjavne nenamútil, veď poriadne ani nemal kedy, no Microsoft ho zjavne chce trochu podporiť a preto sa rozhodol pristúpiť k značnej zmene rétoriky.

Začiatkom februára sa totiž objavili informácie, že termín Windows 10 S už nebude používaný ako identifikátor samostatnej edície, a hoci po funkčnej stránke so svojimi obmedzeniami zostane táto verzia zachovaná, označovaná bude ako „S mode“, respektíve „režim S“ dostupný pre ostatné edície Windows 10.

Doteraz boli pre bežného používateľa dostupné tri edície – Windows 10 S, Windows 10 Home a Windows 10 Pro. To, čo sme ale poznali ako Windows 10 S bol v skutočnosti Windows 10 Pro bežiaci v „režime S“.

Tento režim zavádzal do klasickej edície rôzne obmedzenia, no zároveň to znamenalo, že používateľ môže plynulo a veľmi jednoducho „prejsť“ na plnohodnotný Windows 10 Pro. Jediné k čomu ale pri tejto zmene dochádzalo bola zmena licencie, a teda odomknutie dovtedy blokovaných funkcií.

To isté akurát v novom kabáte

Po novom bude pre bežných používateľov Windows 10 dostupný v klasických edíciách Home a Pro, no každá z nich v prípade potreby môže fungovať v „režime S“, ktorý do nej zavedie obmedzenia ako napríklad nutnosť inštalovať výhradne aplikácie z obchodu Microsoft Store.

Výrobcovia zariadení sa budú rovnako ako doteraz rozhodovať, či chcú svoj produkt predávať s Windows 10 v edícii Home alebo Pro, no navyše, pokiaľ by chceli znížiť náklady, môžu na nich aktivovať spomínaný „režim S“. Licenčný poplatok, ktorý hradia Microsoftu za inštaláciu Windows 10 má totiž byť nižší pokiaľ bude zariadenie predávané práve s aktivovaným „režimom S“. Tento režim má byť možné vypnúť, respektíve prejsť na plnohodnotnú verziu danej edície, bezplatne.

Aký to má pre Microsoft zmysel?

Možno vám v tejto súvislosti napadne otázka, prečo by mala byť licencia za Windows 10 Home s aktivovaným „režimom S“ pre výrobcov zariadení lacnejšia, ak sa dá bezplatne prejsť na plnohodnotnú verziu a Microsoft tak nezíska žiadne dodatočné peniaze.

Na prvý pohľad to vyzerá tak, že výrobca bude môcť zariadenie predať lacnejšie, z čoho bude ťažiť aj zákazník, ktorý ale okamžite bezplatne prejde na plnohodnotný Windows 10 Home a Microsoft tak obíde naprázdno.

Jednou z najpravdepodobnejších možností je to, že Microsoft pri tomto pláne vychádza z predpokladu, že množstvo používateľov jednoducho tento krok nevykoná a zariadenie bude používať s „obmedzeným“ systémom. Spoliehať by sa tak museli výhradne na aplikácie z obchodu Microsoft Store, čo by z dlhodobého hľadiska malo Microsoftu prinášať zisky.

Nakoľko sú ale informácie o pripravovanej zmene veľmi čerstvé, pričom samotný Microsoft sa k nim zatiaľ nevyjadril, je celkom možné, že to celé má aj iný uhol.

Súčasných používateľov sa zmena takmer nedotkne

To, že Windows 10 S už nebude prezentovaný ako samostatná edícia a namiesto toho pôjde o režim pre Windows 10 Home a Pro, sa súčasných používateľov takmer nijak nedotkne.

Microsoft nový režim nebude nikomu nútiť, to znamená, že pokiaľ dnes používate Windows 10 Home alebo Pro, nestane sa vám, že by ste zrazu mali aktivovaný „režim S“.

Zmena by sa mala dotknúť, aj to len veľmi jemne, majiteľov aktuálnych zariadení s Windows 10 S – ich systém sa po novom bude prezentovať ako „Windows 10 Pro v režime S“. O žiadnych ďalších zmenách zatiaľ nie sú dostupné informácie, a dúfajme, že nás nečaká žiadne nepríjemné prekvapenie.

Náš tip
Windows 10 S – obmedzenia v záujme bezpečnosti

Zdroj: Thurrot, WindowsCentral

24.02.2018

+